8 Dagar
Length
Sept
Season
Måttligt
Difficulty
max. 7 deltagare
Group Size
Guesthouse, Tält
Accommodation

Älgsafari i Sarek Nationalpark, ett äkta vildmarksområde utan vägar, inga markerade leder, inga övernattningsstugor, endast ren vildmark och vild natur.
Följ med på en 8-dagars expedition på spaning efter björn, lodjur, järv och sist men inte minst Skandinaviens största älgtjurar.

 

Några höjdpunkter på denna älgsafari:

  • Helikopterlyft in till gränsen av Europas mest avlägsna vildmarksområde
  • Vandring genom Sareks dramatiska landskap i Rapadalen
  • 5 nätter i tält i äkta vildmark + 2 nätter på pensionat
  • Möte med Europas största älgar och andra vilda djur
  • Chansen att få uppleva norrsken

Sarek Nationalpark är ofta kallad Europas sista vildmark. Ett drömäventyr för alla sanna naturentusiaster. Sarek går inte att nås via bilvägar utan hit tar du dig endast till fots eller med helikopter under barmarksäsongen. För att spara några dagars vandring och ge oss mer tid i de mer avlägsna delarna av parken så kommer helikoptern att lämna oss vid gränsen till nationalparken. Här finns inga markerade leder, ingen tillgång till övernattningsstugor eller vindskydd. Härifrån kommer det bara att vara du, naturen, vi andra äventyrslystna och alla de vilda djuren tills helikoptern kommer och hämtar upp oss igen i slutet av turen.

Detta är en älgsafari för naturälskare i ett av Europas mest vilda och avlägsna områden. Det finns inga markerade leder, stugor eller broar över älvar och vattendrag. Vi kommer alla att behöva bära all vår utrustning såsom tält, kläder och mat, vilket innebär att ryggsäcken kommer att bli ganska tung, ca 18–25 kg beroende på din personliga utrustning.

Vi kommer att vandra, tälta och spendera några spännande dygn i de mest dramatiska delarna av Sarek, nämligen i Rapadalen.
Rapadalen är hemvist för brunbjörn, lodjur, järv, kungsörn och andra stora rovdjur men också för de legendariska Sarekälgarna, Europas största älgar.
Jakt har varit förbjuden i nationalparken under en lång tid och därför är älgarna här mindre skygga människor. Under september månad är det brunst-och parningstid vilket gör dem än mer obrydda oss tvåbenta. September är den perfekta månaden för älgsafari och med en gnutta tur kan vi komma riktigt nära dessa majestätiska djur.

Sarek Nationalpark är den mest avlägsna delen av Laponia. Laponia med en total yta av 9400 km² utsågs till världsarv av UNESCO 1996 och är världens största vildmarksområde som än idag brukas av Sveriges urfolk, de renskötande samerna.

Sarek är imponerande med sina djupa dalar mellan höga spetsiga toppar. Det finns hundratals fjäll över 1800 meter. Kontrasten mellan de steniga bergssidorna, brutna glaciärer och frodiga dalar lockar till äventyrlig vandring. Sarek är inte riskfritt, men vi tar väl hand om dig och ser till att vi har all nödvändig utrustning; stormsäkra vattentäta tält, varma sovsäckar och satellittelefon etc.

Det vi idag känner som Lappland, har det ursprungliga namnet Sápmi. Samerna är ursprungsbefolkningen som lever i Sápmi, som idag omfattar delar av norra Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Under din resa kommer du att få chansen att besöka Ajtte museum där man kan lära om den samiska kulturen och dess traditioner.

Hur ansträngande kommer detta att bli? Hur långa sträckor vi vandrar kommer att anpassas efter gruppens förmåga, de aktuella väderförhållandena och terrängen. Vi vandrar varsamt med våra ryggsäckar, bitvis på en bergsplatå där det är lätt att gå men också ibland i frodig dalgång på obefintliga stigar endast beträdda av de vilda djuren. Du måste vara medveten om att detta kan bli ansträngande, så du måste vara i fysisk form och i allmänt god kondition. Detta är dock ingen överlevnadsexpedition. Vi kommer att göra en hel del stopp på vägen för vi är ju här för att njuta! Vi stannar för att dricka ur de porlande bäckarna, koka kaffe, fotografera och dela våra historier. Någon av dagarna kommer vi att göra dagsturer från vårt läger utan våra tunga ryggsäckar.
Vi belönar oss med flera pauser varje dag, plockar bär, tar oss tid för fotografering och har avslappnade kvällar kring lägerelden. På så sätt kommer vi få uppleva Sarek på ett relativt enkelt sätt.


Plats

Denna älgsafari startar och avslutas i Jokkmokk.


INKLUDERAT I PRISET

Erfarna och hängivna naturguider med ett tränat öga för vilddjursspaning. (Svensk- och engelsktalande)
Två nätter på Åsgård Vandrarhem i delat dubbel/twin rum med delat badrum
Fem nätter i fjälltält
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8
Biltransport tur och retur Jokkmokk – Stora Sjöfallet för helikoptertransport
Helikoptertur tur och retur till gränsen av Sarek Nationalpark
Friluftsutrustning: tält, sovsäck, liggunderlag, matlagningsutrustning och kök


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Jokkmokk
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrumstillägg på Åsgård Vandrarhem första och sista natten, 400 kr/person
Observera att du fortfarande kan behöva dela tält med en annan person.
● Transfer mellan Luleå flygplats och Jokkmokk, 1500 kr/person


VIDEO


från Älgsafari i Rapadalen i September 2020


1

Dag 1 - Ankomst och introduktion

Möt din guide på Luleå flygplats eller res direkt till Jokkmokk med nattåget och anslutande buss.
Vi möts allihop på Åsgård Vandrarhem under eftermiddagen. Har du tid under dagen så rekommenderar vi dig att besöka Ajtte – svenskt fjäll och samemuseum.
Tillsammans äter vi välkomstmiddag och du får möjlighet att lära känna dina guider och de andra deltagarna. Efter middagen tar vi en genomgång av utrustning så att vi vet att alla är redo för de följande dagarna. Imorgon börjar äventyret!
2

Dag 2 - Helikopter rakt in i vildmarken

Tidig frukost, in med packningen i minibussen och sen bär det iväg! Efter ca 1,5 timmes bilfärd ankommer vi till Stuor Muorkke i Stora Sjöfallets Nationalpark där en glad helikopterpilot välkomnar oss.
En kort helikoptertur (20 min) kommer att ta oss till fjällen nära Rapadalen på gränsen till Sarek. Flygturen sparar oss minst 20 kilometers vandring och ger oss mer tid att utforska Nationalparken. När vi alla landat fortsätter vi och äntrar parken till fots. På denna vår första dag bär vi våra ryggsäckar endast några få kilometer innan vi slår upp tälten vid älven och njuter vår första middag ute i det fria omgivna av majestätiska snöklädda fjälltoppar. Första natten i våra tält
3

Dag 3 - Längs Rapaälven, Rapaätno

Efter frukost packar vi ihop våra tält och vandrar vidare längs Rapaälven som tar oss längre in i dalen. Vandringen här är enkel och relativt platt terräng men med en ständigt skiftande utsikt över de omgivande fjällen.
Vi fortsätter sen genom den frodiga björkskogen längs älven på de vilda djurens stigar. Vi har ingen stress och tar många pauser för att spana på djurlivet.
Det är här som älgarna samlas vid denna tid på året för brunst. Vi går i tystnad för att öka våra chanser att stöta på vilda djur. Chanserna är goda att vi kommer att ha några spännande närkontakter med älg.
Vi kanske också får se renar, örnar, fjällvråk och kanske om vi har tur även järv och brunbjörn i våra kikare. Vi äter lunch längs vår vandring och unnar oss flera kaffestopp och fotopauser under dagen. Det är en härlig känsla att bara vara här.
På eftermiddagen hittar vi en naturskön plats där vi sätter upp våra tält. Vi lagar mat under stjärnhimlen och spanar efter norrsken innan vi kryper in i våra sovsäckar i tälten.
4-6

Dag 4-6 - Sareks vilda och fantastiska natur

Vi spenderar ytterligare tre dagar i Sareks fantastiska natur och varje morgon blir du förhoppningsvis påmind om hur privilegierad du är att vakna upp här.
Under dessa dagar vandrar vi, kollar in spår, spanar, fotograferar och har kul tillsammans. Blöta kängor och kalla temperaturer kan ibland göra att det känns tufft, så glöm inte att ibland sträcka ut på ditt liggunderlag, slappna av, se molnen glida förbi och njut av tystnaden. Ta dig tid att ibland ta ett djupt andetag och andas den friska luften eller tvätta ditt ansikte i det klara rena vattnet. Vi har tid!
Om allt går enligt planen så kan vi lämna tältlägret bakom oss en eller två dagar och göra dagsvandringar utan de tunga ryggsäckarna.
Om vädret tillåter kan vi gå upp på berget Nammatj en av dagarna. En klar dag får man en fantastisk utsikt över deltat härifrån och vanligtvis se älgar beta nere längs älven.
7

Dag 7 - Mer vilddjursspaning och sen tillbaka till civilisationen.

Sista dagen ute i vildmarken får man ofta känslan av att man inte vill tillbaka till civilisationen.
Vi utnyttjar dagen till att vandra och njuta av parken så mycket vi kan innan vi återvänder till upphämtningsplatsen för helikoptern.
Helikoptern tar oss tillbaka till Stora Sjöfallet där minibussen väntar som tar oss tillbaka till Jokkmokk och Åsgård Vandrarhem.
Vi njuter en välbehövlig dusch och serverad middag som avslutning på vårt äventyr.
Natt på vandrarhemmet i mjuka sköna sängar.
8

Dag 8 - Avresedag

Frukost och avresa från Jokkmokk.

Boende:
Första och sista natten på Åsgård Vandrarhem i Jokkmokk. Boendet är i normal standard enkel/dubbelrum med delat badrum.
Fem nätter i fjälltält. För att reducera vikten kan du välja att dela tält med en annan deltagare om du vill. Vi tillhandahåller följande: tält, sovsäckar (3-säsongs) och liggunderlag.

För vem?
Rekommenderad lägsta ålder är 18 år, eller 15 i sällskap av förälder. Du ska kunna gå i ojämn terräng med packning utan problem och vara i god fysisk form. Svårighetsgrad är medium men kom ihåg att du måste kunna bära en ryggsäck på 18–25 kg. Vandringarna inkluderar flera stopp längs vägen.

Plats:
Möt guiden på Luleå flygplats kl.14:30 för 2 timmars biltransfer till Jokkmokk.
Du kommer att vara tillbaka på Luleå flygplats ca kl.11:00 på avresedagen så planera inte flygresa tillbaka förrän tidigast kl.13:00.
Du kan också välja att stanna en extra natt i Luleå före din hemresa. I sådana fall kör vi dig till ditt hotell.
Det tillkommer en avgift på 1500 kr/person för biltransfern Luleå – Jokkmokk tur och retur.
Ankommer du med bil/tåg/buss etc. så se till att ankomma senast kl.17:00 till Jokkmokk Åsgård Vandrarhem.

Vi träffas allihop på Jokkmokks Åsgård Vandrarhem kl.17:00 ankomstdagen.
Jokkmokks Vandrarhem kallas också Villa Åsgård.
Adress: Åsgatan 20, 962 31 Jokkmokk
» Hur du reser hit

Datum:
18 – 25 September 2021

Gruppstorlek: Max 7 deltagare.

Innan du bokar, var noga med att du läst igen all information som finns om just denna tur såsom turförhållanden och vad som krävs av dig som deltagare.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

» Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen för att se till att det minsta antalet av 3 deltagare nås för att genomföra turen. Vi kommer att bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas, och kreditkortsuppgifterna hålls endast för säkerhetsändamål.

» Booking form not visible? Click here!
Utsikt från Skierfe över Rapadalen i Sarek. Älgtsafari i Rapadalen, Sarek Nationalpark.
Älghorn, horn från älg. Älgsafari i Rapadalen, Sarek.
Glada vandrare på Älgsafari i Sarek Nationalpark med Jokkmokkguiderna.

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.