7 Dagar
Length
Juni – Aug
Season
Självguidad
Difficulty

Paddla kanot på en 7 dagars självguidad paddeltur längs övre delen av lilla Luleälven. Starta i den lilla pittoreska fjällbyn Kvikkjokk och paddla er ner till Jokkmokks skogsland. Upplev vackra vyer och härlig natur med vildmarkskänsla utan att vara allt för långt från civilisationen. Rutten är även perfekt för de som kanske avslutat en vandring i Kvikkjokk och sedan vill fortsätta med kanot ner till Jokkmokk.

Längs denna vattenväg har det sedan början av 1600-talet bott nybyggare i små byar läng sjösystemet, men människans historia går längre tillbaka i tiden eftersom samer levt här av renskötsel, jakt och fiske. Och ännu längre tillbaka fanns det jägarsamhällen som man hittat 6000-åriga lämningar ifrån. 

Detta är en självguidad paddeltur som passar de som inte vill känna sig helt ensam men ändå vill leva vildmarksliv och Lapplands natur. Man är inte så långt från hjälp om det behövs men det kan ibland ändå gå flera dagar utan att man möter en enda människa. Mobiltäcknings finns på största delen av sträckan men inte överallt.

Det är 3 ställen som inte är paddlingsbara, där man måste ta upp kanoten och gå, men på alla ställena kan man använda sig av kanotvagn.


I PRISET INGÅR:

1 kanot för 2 personer
1 kanotvagn
2 flytvästar och 3 paddlar
1 vattentät packtunna på 60 liter
Tvättsvamp, bajsspade och sopsäck
Lån av karta
Transport för 2 personer:
Jokkmokk till Kvikkjokk dag 1
Brändön till Jokkmokk dag 7


PLATS:

Jokkmokk


BOKA NU:

INNAN NI BOKAR, va noga med att ni läst igenom allt, även under fliken INFORMATION & KARTOR så att ni vet vad som krävs av er och har koll på upphämtningstider.
Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar.

NOTERA! Pris per paket är för 2 personer
»Bokningsvillkor

Upphämtningstider:

Dag 1: Möt oss på Jokkmokks busstation kl.11:00
Dag 7: Upphämtning i Brändön kl.15:00 (Vi är tillbaka i Jokkmokk ca. 16:00)

» Hur du reser hit

Notera!

  • Ni måste ha packat färdigt och va redo för avfärd när vi möts på busstationen dag 1.
  • Om ni märker att ni inte kommer att komma fram till upphämtningplatsen i Brändön till utsatt tid dag 7 så måste ni kontakta oss senast 24 timmar innan ordinarie mötestid så att vi tillsammans kan planera för var och när vi ska hämta upp er. Vid detta eller annat scenario där ni behöver hämtas på annan plats kommer ni att debiteras det ordinarie transportpriset för den totala extra körsträckan, 140 SEK/mil. Extra transporter sker utanför ordinarie tidschema när vi har möjlighet.
  • Om ni inte lämnar tillbaka kanot och utrustning i tid debiteras du även extra hyra enligt ordinarie priser.
  • Vi tar för givet att ni respekterar Allemansrätten , djuren och naturen och självklart inte slänger sopor eller skräpar ner i naturen eller vid vindskydd.
  • OCH, självklart måste ni veta hur man paddlar och kunna navigera med karta.

För mer information kring fiskeregler och för köp av fiskekort: www.natureit.se


ETAPP 1: KVIKKJOKK TILL NJAVVE

Ni startar er paddling i Kvikkjokk och sjön Saggat och paddlar er ner österut. För mest vildmarkskänsla rekommenderar vi er att följa sjöns södra sida.
På Saggat liksom alla stora sjöar kan det blåsa upp snabbt och gå stora vågor, så paddla alltid nära land. Blåser det hårda vindar bör man avvakta på land tills det lugnat ner sig. Vanligtvis lugnar det ned sig under kvällar och nätter.
En bit ned på Saggat kommer ni att passera Årrenjarka Fjällby men som ligger på sjöns norra sida. Ni paddlar vidare och där sjön smalnar av tar ni er över till norra sidan och tar er fram till det lilla båthuset i Roavvanjárgga och lyfter upp kanoten och går upp och förbi den lilla byn Njavve. Ni är nära Kvikkjokksvägen så transportsträckan är enkel med kanotvagnen fram till iläggsplatsen i Tjåmotisjaure (se kartan).
OBS!! Det är verkligen viktigt att ni inte paddlar för långt förbi båthuset i Roavvanjárgga och dras med ner i forsen. Ni får absolut inte paddla denna strömsträcka! Forsar ska man bara paddla om man har rätt utbildning och mycket erfarenhet i att läsa forsar, OCH har rätt säkerhetsutrustning. Utrustningen och kanoterna från oss är INTE gjorda för fors.

Västra Saggat


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Östra Saggat


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

ETAPP 2: TJÅMOTISJAURE OCH SKALKA

Efter att ni lagt i kanoten i viken efter byn Njavve kommer ni att färdas en längre sträcka längs några långsmala sjöar. Vi rekommenderar er att ta er över till södra sidan av sjön för bästa naturkänslan. Se upp! Bitvis kan stora stenar ligga dolda under vattenytan.

Tjåmotisjaure


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Västra Skalka


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Östra Skalka


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

ETAPP 3: PARKIJAURE

I slutet av sjön Skalka kommer ni fram till Björkholmen och tar er igenom den smala passagen över till nästa sjö, Parkijaure. Ni får va försiktiga i passagen för här kan vattnet ibland flöda ganska snabbt beroende på vattennivåerna i sjöarna.
Ni paddlar sedan hela sjön fram till en bit innan Parkijaure-dammen där ni tar upp kanoten för transport med kanotvagnen.
OBS! Paddla inte nära dammen pga. de starka strömmar som blir när dammluckorna öppnas och stängs.
På norra sidan av dammen följer ni den lilla vägen (se kartan) och går fram till sjön Randijaure.


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

ETAPP 4: RANDIJAURE

Randijaure är en stor och vacker sjö med riktigt härlig natur längs sjöns södra sida. Ni paddlar hela sjön fram till en bit innan dammen för det tredje och sista lyftet.
Åter igen! Paddla inte fram för nära dammen! Ta upp kanoten och följ den lilla skogsvägen över till viken i Gladvik och sjön Purkijaure (se kartan).

Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

ETAPP 5: PURKIJAURE

Sjön Purkijaure är en vacker och grund sjö. Under den varmare delen av sommaren är det inte ovanligt att vattnet blir uppemot +25 C. Runt hela Purkijaure finns fina tältplatser. Det är fint att paddla längs ön Tallholmens stränder där ni från Tallholmens östra udde paddlar er vidare den sista korta biten fram till upphämtningsplatsen i Brändön där bilvägen passerar över vattnet.


Visa Paddling Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta


Datum 2024:
16 – 22 Juni
30 Juni – 6 Juli
14 – 20 Juli
28 Juli – 3 Aug
11 – 17 Aug
25 – 31 Aug

INNAN NI BOKAR, va noga med att ni läst igenom allt, även under fliken INFORMATION & KARTOR så att ni vet vad som krävs av er och har koll på upphämtningstider.
Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar.

NOTERA! Pris per paket är för 2 personer
»Bokningsvillkor

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.