8 Dagar
Length
Inte tillgänglig 2023
Season
Krävande, Måttligt
Difficulty
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Stuga, Tält
Accommodation

Drömmer du om att köra hundspann i Sarek Nationalpark men är inte redo för en tuffare expedition?
Då är detta turen för dig. Följ med oss och våra huskies på äventyr i Europas sista vildmark. Kör hundsläde, bo i tält men också i bekväma stugor.

Sarek nationalpark är ett av Skandinaviens mest mytomspunna fjällområden utan vare sig stugor eller markerade leder. Äkta vildmark där man är helt utlämnad till sig själv.
Många har en dröm om att köra hundspann i Sarek men är kanske inte är redo för en tuffare expedition.
Därför har vi gjort denna tur med både vintertältning inne i nationalparken och boende i de bekvämare stugorna utanför parkgränsen.
En perfekt tur för dig som vill få en smak av vad Sarek kan erbjuda i kombination med Kungsledens bekvämligheter.


PLATS

Turen startar och avslutas i Saltoluokta

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8
Logi, 2 nätter på Saltoluokta Fjällstation (del i grupprum), 5 nätter i stugor och fjälltält


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta första och sista natten 1140 kr
● Privat dubbelrum på Saltoluokta första och sista natten 1100 kr


1

Dag 1 - Ankomst till Saltoluokta Fjällstation

I Kebnats stannar bussen/transfern. Detta är så långt man kan komma med bil. Härifrån blir vi skjutsade i skoterkälkar över Luleälvens is. Incheckning på fjällstationen. Här finns möjligheten att njuta av en varm bastu eller varför inte ta en kort snöskotur längs någon av lederna. Vi hälsar på hundarna och avnjuter en god middag i den mysiga restaurangen.
2

Dag 2 - Första dagen med hundspann

Morgonen startar med frukost i Saltoluoktas restaurang. Efter frukosten får ni en genomgång i hur man kör släde, säkerheten under turen och hur man skall jobba med hundarna. Därefter lastar vi hundslädarna, selar våra Siberian huskies och snart är vi på färd upp mot fjället.
Dagens etapp blir till Rissajaure där vi slår upp vårt tältläger. Etappen blir relativt kort första dagen. Det är mycket nytt med hundarna, tält som skall slås upp och allt tar mer tid i början innan rutinerna faller på plats. Vi lagar middag i tälten, hämtar vatten i en bäck och gräver vindmurar till tälten vid behov. Området är fint för kortare snöskovandringar.
3

Dag 3 - Sarek Nationalpark

Dagens etapp går vidare in i Sareks Nationalpark. Vi korsar ravinen, färdas över öppna fjällvidder och vid bra väder kommer vi att erbjudas ett panorama med Sveriges kanske mest eftertraktade högfjäll. Ähparmassivet och Sarekmassivet är rakt i vårt blickfång. Exakt vart dagens rutt kommer att gå är svårt att säga. Detta är ett område med i princip inga spår, mycket väderutsatt och vi är ofta utlämnade helt till oss själva. Vi anpassar vår färd efter rådande förhållanden. Plötsligt dyker det upp någon möjlighet att kunna sträcka ut färden eller så tvingar oss vädret ner på knä och vi får ödmjukt böja oss.
Ännu en natt i tält är planerad.
4

Dag 4 - Sitojaurestugan

Från fjällen i väster styr vi österut mot Rinim och Sitojaure. Vi passerar Bastavagges mynning och Rinim som ligger i västra delen av sjön Sitojaure och kör vidare mot Sitojaurestugan. Längs sjön brukar det vanligtvis vara lätt att färdas då det regelbundet är skotertrafik här.
Natten tillbringas i Sitojaurestugan där vi kommer in och kan torka kläder, elda i kaminen, sitta på stolar och äta en bra middag. Därefter väntar sköna sängar.
5

Dag 5 - Rapadalens mynning

Idag har vi en längre sträcka att färdas. Ned efter Sitoälvens dalgång tills vi stöter på Rapaälvens dalgång. Vi färdas längs leder som används av många. Spåren brukar vara bra och i kontrast till normala förhållanden inne i Sarek kan vi köra på lite. Planen är att komma in i Rapadalens mynning och tälta i Rapadeltat nedanför Nammatj och Skierfe som är två karakteristiska fjäll i området. Skierfe med sin lodrätta fjällvägg på 700meter är en klassisk vy i många böcker och tidningar när man skriver om Svenska Lappland. Natten tillbringas i tält.
6

Dag 6 - Aktsenjunjes och vidsträckta vyer

Är vädret bra tar vi det lite lugnt under förmiddagen. Möjlighet finns att göra en kortare vandring med snöskor i skogen nedanför Skierfe och Nammatj. Därefter kör vi med hundarna österut mot Aktse och här börjar en tuff klättring upp på fjället. Vi får jobba hårt under några kilometer men belönas snabbt med en utsikt som slår det mesta. I öster böljar lågfjällen och skogslandet vidare miltals bort mot horisonten. I väster tornar de betydligt högre Sarekfjällen upp sig mot skyn. Från den högsta punkten har vi en behaglig färd ner mot Sitojaure och stugorna som väntar på oss. Vi tillbringar ännu en natt inne i stugvärmen med den sprakande vedkaminen.
7

Dag 7 - Autsvagge och Saltoluokta

Vi startar ut från Sitojaurestugorna efter en skön natt. Vi kör norrut upp på fjället och följer den markerade Kungsleden. Öppna vidder och vanligtvis lättkörda spår brukar känneteckna denna sträcka. Till slut kommer vi ner till Stora Luleälven och Saltoluokta Fjällstation där vårt äventyr började.
I Saltoluokta får vi njuta alla bekvämligheter som duschar, bastu och middag i den mysiga restaurangen.
8

Dag 8 - Avresedag

Vi äter frukost tillsammans och tar farväl av våra fyrfotade vänner innan vi lämnar Saltoluokta.

ALTERNATIV FÄRDPLAN

Denna tur går delvis inne i Sarek nationalpark. Här är man helt utelämnad åt vädrets makter. Vi följer vanligtvis våra planer men anpassar oss efter rådande förhållanden. Jokkmokkguiderna samarbetar med samebyarna i området och vi styr därmed våra rutter efter renskötseln för att minimera störning på den traditionella näring som funnits här sedan många generationer.

Turförhållanden:

Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. I fjällstugorna sover vi i våningssängar i mixrum blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältning gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna medkänsla för dem.


Hur fysiskt krävande kommer det att vara?

Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och är i någorlunda god fysisk form. I uppförsbackar och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och ibland också springa och putta släden i branta uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen).
Du måste också ha i åtanke att du kommer att vara fysiskt aktiv utomhus i kyla under många timmar per dag. Våra turer är inte tillrättalagda turistiska äventyr utan riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten och att sätta upp tält (på de turer som inkluderar tältning) etc.

Om du är osäker på om du är kapabel att delta, tveka inte att kontakta oss på email och berätta om dig själv och vad som bekymrar dig. Kvinnor tenderar att underskatta sig själva och medans män ibland överskattar sin fysiska förmåga. På våra turer har vi haft deltagare från hela världen.


För vem?

Minimiålder är 18 år.


Plats:

Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 17:30 på ankomstdagen.

» Hur du reser hit

Datum:
Inte tillgänglig 2023

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

Innan du bokar, var noga med att du läst igen all information som finns om just denna tur såsom turförhållanden och vad som krävs av dig som deltagare.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

»Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen för att se till att det minsta antalet av 2 deltagare nås för att genomföra turen. Vi kommer att bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas, och kreditkortsuppgifterna hålls endast för säkerhetsändamål.

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!
Slädhundar draghundar hundspann Siberian husky.
Hundspann i Sarek på turen: Smak av Sarek med hundspann
Njuter av solen på hundspannsturen Smak av Sarek med hundspann
Upplysta tält på hundspannsturen Smak av Sarek med hundspann
Slädhundar och släde på turen Smak av Sarek med hundspann
Slädhund Siberian Husky i fjällmiljö på turen: Smak av Sarek med hundspann
Norrsken över Sitojaure fjällstuga på hundspannsturen, Smak av Sarek med hundspann
Hundspann på is på barblåst sjö i Sarek. Hundspannstur: Smak av Sarek med hundspann
Två hundspann i Sarek. På turen: Smak av Sarek med hundspann
Hundslädar, slädhundar, tält hilleberg på turen Smak av Sarek med hundspann
Två personer beundrar utsikten i fjällen vintertid. Foto från turen Smak av Sarek med hundspann
Vinter och ihoprullad svart Siberian Husky. Bild tagen på turen Smak av Sarek med hundspann
Norrsken över hundspann och stuga i Sitojaure. Smak av Sarek med hundspann
hundslädar, draghundar och tält i Sarek. Foto från turen Smak av Sarek med hundspann
Vit Siberian Husky i Svenska fjällen på hundspannsturen Smak av Sarek med hundspann
2 hundspann i dalgång i Sarek Nationalpark.

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.