Explore Sareks Nationalpark 2008
Lastsläde

Till Saltoluokta Fjällstation kom Elin och Tove, båda från Sverige. Elin följde förra året med på ”Norra Kungsleden”. Turen som vi kör från Saltoluokta upp till Abisko. Tove har varit med oss på tre olika turer tidigare samt två turer med andra företag. Dessutom så blev detta den andra ”Explore Sarek” för Tove.

Laddade med tunga slädar styrde vi våra tre hundspann uppför Saltobacken och västerut. När vi närmade oss Gukkesvagges mynning drog det ihop och började dreva en del snö. Sikten minskade i takt med skymningen. Vi slog raskt läger där vi hittade lite lä från den värsta vinden. Färden gick därefter vidare västerut igenom Gukkesvagge och ytterliggare en natt spenderades i tält. Åter på slädarna och flera fikastopp senare nådde fram till Kisuris stugorna. Vädret visade sig verkligen från sin bästa sida. Hundarna sjönk bara ca 10-15 cm i snön och slädarna gled ganska lätt trotts den tunga lasten.

Från Kisurisstugorna hittade vi ett bra skoterspår söderut in i Padjelanta Nationalpark. Vi nådde under eftermiddagen fram till Låddejåkkstugan. Nästföljande dag styrde vi spannen österut. Målet var Alkavagge. Till en början gick det bra med lite svag motvind. Vinden ökade sedan och snöförhållandena blev tunga. Hundarna liksom vi fick jobba ganska hårt. Vi stannade och tog en fikapaus bakom en av slädarna. Hundarna rullade ihop sig och kändes lite slitna. Vi beslutade därefter gemensamt att ändra planen och vända tillbaks och ta en nordligare dalgång, Routesvagge. Valet visade sig vara en höjdare. Vi hittade ett skoterspår som vi kunde följa delvis och kilometrarna tillryggalades snabbt. Tältlägret satte vi upp strax söder om Skuolla där vi hittade rinnande vatten under snön.

Ytterliggare en superb dag kom med blå himmel och strålande sol när vi spårade igenom Routesvagge. Tung snö för hundarna men otroligt vackert! Nattens läger sattes upp öster om Mikkastugan där vi hittade vatten i en liten översnöad bäck.

På morgonen när vi vaknade låg dimman tät i Rapadalen men vårt läger låg ovanför molnen. Slädarna och tälten var täckta av nattens dimfrost. När vi startade ut med hundarna märkte vi snabbt att vädret började ändra sig lite. Vi körde på raskt över Pielaslätten i tilltagande vind och vidare österut och ned till Rinim och västra Sitojaure. Nu vädrade vi stuga så hundarna fick jobba på fram till Sitojaurestugorna där vi hälsades välkommen av stugvärden Lars. Vi var helt eniga om att en vedspis och värmen som den ger är något positivt. Sista dagen blev snöig, mulen och lite blåsig. Summa summarum så var det bara att konstatera att vi fått fina dagar i Sarek!

/  Matti

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.