Hundspann genom Lappland
"Tina with her husky team.

Genom Lapplands djupa skogar och västerut över de öppna fjällvidderna sträcker sig denna 6 dagarstur.
Detta är en av mina favoriter i vårt turprogram. I år blev gruppen kraftigt reducerad då några av gästerna drabbats av sjukdom i familjen och därför inte kunde komma.
På måndags morgon stod i alla fall två spann startklara utanför vår kennel. Tina från Stockholm och jag styrde hundspannen västerut.
Vi hade närmare – 40°C den tredje morgonen då vi lämnade campen på Laxholmen. Har man bara bra kläder och tar det lugnt blir kylan här ute till ett mindre problem än nere i civilisationen. Inga bilar som krånglar, inget problem vid eventuellt elavbrott, för vad är elektricitet?
Efter tredje dagen nådde vi Årrenjarka Fjällby och kvarterade in oss i en stuga med dusch och golvvärme. I Årrenjarka Fjällby möts man alltid av ett härligt mottagande. Tina shoppade loss i butiken och vi fick en rundtur i deras nya restaurang och receptionsbyggnad. Fantastiskt bygge!
Från Årrenjarka följde vi Saggats is västerut till Kvikkjokk och körde här in på Kungsleden. Vi hade fina förhållanden fram till Saltoluokta med ett trevligt kaffestopp hos stugvärden Anna-Lena i Sitojaure. Att få komma till Saltoluokta är alltid trevligt. God mat, trevlig personal och härlig atmosfär.
En summering efter denna tur är att det blir mer att göra för deltagarna i en liten grupp än i en större grupp. Det finns ingen ”någon” som kan hugga ved eller borra vattenhål utan det fanns bara Tina och Matti. Däremot så blir gruppen betydligt enklare att hålla ihop vilket gör att själva körningen går lättare. Jag ser redan fram emot att köra denna tur vintern 2011, eller som Tina sa när vi kom fram till Saltoluokta: ”Kan vi inte köra tillbaks också?”
/ Matti

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.