Köra hunspann. Hur fysiskt ansträngande är det?

Vad som krävs för att följa med på en hundspannstur över flera dagar

Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och är i god fysisk form.
I uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen) och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och i branta uppförsbackar springa och putta släden.

Du kommer personligen att vara ansvarig för ett hundspann vilket innebär att du t.ex. inte får släppa släden utan att den är säkert förankrad eller köra vårdslöst för då kan både hundarna, du och andra skadas.

Vi kommer att ge dig instruktioner om hur man kör släden och hanterar hundarna och det är egentligen inga konstigheter, men du måste ha viss styrka, ha god kondition, koordination och balans.

Vi vill också poängtera att män tenderar att överskatta sin fysiska förmåga och kvinnor tenderar att underskatta sig själva. Om du är minsta lilla osäker på om du kan delta på denna tur tveka inte att kontakta oss för mer information.

Om du inte redan tränar och är fysiskt aktiv så börja med det i god tid inför turen. Ju bättre form du är i desto bättre kommer din upplevelse att bli! OCH, det är dagsformen som räknas inte vilken form du var i för ett eller flera år sedan 😉.

Våra turer är inte tillrättalagda så som turistiska äventyr utan är riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten etc.
I stugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men när vi tältar gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna empati för dem.

Försök aldrig få med eller övertala någon att följa med på turen om de inte verkligen själva vill och är fullt införstådda med vad som krävs. Då är det bättre att du reser själv. Vi har ofta soloresenärer på våra turer så det är absolut inget problem.
Det är väldigt viktigt att alla som deltar på turen verkligen vill, och förstår vad det innebär annars kommer det att ställa till med problem både för gruppen och hundarna.

Som sagt, tveka inte att kontakta oss om du är det minsta tveksam på om du kan delta på turen.