9 Dagar
Length
April
Season
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Guesthouse, Stuga, Tält
Accommodation

Möt våren med hundspann i Lappland! När de flesta turister har åkt hem startar vi ut på säsongens sista hundspannsäventyr och drar på tur på riktigt, rakt ut på fjället. Med oss i slädarna har vi tält, bensinkök, mat och allt vi behöver för att göra detta till ett trevligt äventyr.

När de flesta turister har dragit sig hemåt drar vi ut på säsongens sista långtur. Med hundspann möter vi våren och njuter av ljuset som kommit tillbaks. Nätterna är ljusa, flyttfåglarna kommer flygandes upp till nordlandet och renen har åter vandrat upp mot fjället och sitt kalvningsland.
Exakt vart denna tur kommer att gå bestämmer vi mer exakt då vi vet hur väder och snöförhållanden ser ut just denna vecka. Bland lokalbefolkningen här i norr är det välkänt att säsongens sista veckor kan vara de absolut bästa.
Vi kommer att färdas i fjäll och skogsterräng och alla deltagarna kör vars ett eget hundspann. Upplägget är enkelt. Vi drar på tur på riktigt, rakt ut på fjället med våra vältränade hundspann. Med i slädarna har vi tält, bensinkök, mat och allt vi behöver för att göra detta till ett trevligt äventyr.


PLATS

Turen startar i Saltoluokta och avslutas i Jokkmokk

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 9
Logi, 1 natt på Saltoluokta Fjällstation (grupprum), 1 natt på Åsgård Hostel (del i dubbelrum) och 6 nätter i fjällstugor och tält


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till Saltoluokta Fjällstation och från Jokkmokk
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta 570 kr
● Privat dubbelrum på Saltoluokta 550 kr
● Enkelrum på Åsgård Hostel 200 kr


VIDEO

1

Dag 1 - Ankomst till Svenska Lappland


Vi möts på Saltoluokta Fjällstation. Här checkar vi in för natten. Hundarna tas om hand och vi äter gemensam middag i restaurangen.
2-8

Dag 2 - 8 - Med hundspannen över vidderna

Vi startar med frukost på Saltoluokta fjällstation innan vi går ut och gör hundspannen färdiga. Vi går igenom hur man lastar en släde och varför man gör på ett visst sätt. Körinstruktioner med hur man kör, bromsar, de enkla kommandona och hur vi arbetar med hundarna. Sedan selas hundarna och kopplas in framför slädarna.
Under de kommande dagarna har vi olika rutter som kan vara aktuella. Vilken rutt vi väljer beror på rådande väder och snösituation samt med hänsyn till renskötseln. Det är fyra alternativ som är mest troliga.
Alt 1

Alt 1: Expedition från fjällen till skogslandet

Är det bra snöförhållanden och om väderprognosen ser lovande ut kommer vi att försöka köra helt ner till Jokkmokk och vår kennel. Detta blir en färd på 220-250km. Till en början längs Kungsleden men därefter igenom Pärlälvens naturreservat och österut mot Jokkmokk. Vi passerar platser som Aktse och Rapadalens mynning, Kvikkjokk som är en liten fjällby vid vägs ände, Årrenjarka och Lillselet som är en av Sveriges få byar utan väganslutning innan vi är nere i Jokkmokk. Vi kommer dels att bo i stugor men även flera nätter i tält.
Alt 2

Alt 2: Kaitumdalen och Kebnekaiseområdet

Vi färdas österut längs Stora Luleälvens dalgång för att sedan följa vinterleden norrut mot Tjuonajokk. Här viker vi av västerut och följer Kaitumälvens dalgång upp tills vi når Kungsleden. Vidare norrut till det klassiska området väster om Kebnekaise. Finns det mycket snö kan vi gå förbi Kebnekaise fjällstation ner till Nikkaluokta och därifrån söderut tillbaks över fjällplatån mot Tjuonajokk och Kirjaluokta. Delar av denna sträcka är vissa år mycket snöfattig. Är det mindre med snö håller vi oss på högfjället och kör västerut mot Hukejaure för vidare färd ner mot Sitasjaure och Ritsem. Från Ritsem väntar en bilfärd ner till Jokkmokk.
Alt 3

Alt 3: Sareks utkanter

Vi följer Kungsleden söderut mot Sitojaure och Aktse. Här färdas vi i klassiska områden med Sareks nationalpark väster om oss. Vi besöker den klassiska Rapadalens mynning och får se de stora ansamlingarna av Sångsvanar i Laidaures utlopp. Här färdas vi igenom de gamla fjällurskogarna i Manakområdet upp mot de höga fjällen i utkanten av Sareks nationalpark. Denna tur kan komma att avslutas i Kvikkjokk, Årrenjarka eller annan lämplig plats för bilfärd ner till Jokkmokk på eftermiddagen dag 8.
Alt 4

Alt 4: Ritsemområdet

Är det en tidig vår med lite snö och varma temperaturer har vi en plan för det också. Då flyttar vi upp starten till Ritsem där vi normalt har bra snöförhållanden långt in mot slutet av maj månad. Här kör vi direkt ut på kalfjället norrut in mot högfjällsområdet väster om Kebnekaise. Målet är att köra runt mot Hukejaure, Alesjaure, Sälka och tillbaka till Ritsem. En fin tur ovan trädgränsen mest hela tiden. Väder, vind och snöförhållanden får avgöra exakt vart vi kommer att färdas. På eftermiddagen dag 8 blir det en bilfärd från fjällen ner till Jokkmokk.

Upplägg:

För alla alternativen gäller att vi bor mestadels i tält. Oavsett vart vi kör så rör vi oss igenom norrländska naturtyper som kalfjäll, fjällnära urskogar, älvdalar, vida vidder och frusna sjöar. Hade vi kunnat boka väder skulle vi gärna bokat flera olika typer av väder. Allt från snöstorm till kavlugna gnistrande dagar. Nu fungerar det inte riktigt så, så vädret får vi ta som det kommer. Om vi inte kört alternativ 1 kommer vi under eftermiddagen dag 8 att med bil transportera oss ner till Jokkmokk. Här äter vi gemensam middag och checkar in för boende på Jokkmokks Vandrarhem Åsgård.

9

Dag 9 - Avresa från Jokkmokk

Efter frukosten är det dags för avresa.

För vem?

Minimiålder är 18 år

NOTERA! En viss konditionsnivå och fysisk kapacitet krävs. Läs: »Vad som krävs för att följa med på denna tur

Du behöver ingen tidigare hundspannserfarenhet men du måste tycka om djur och känna empati för dem.

Turförhållanden:

I stugorna sover vi blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men när vi tältar gräver vi hål i snön.


Plats:

Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 17:30 på ankomstdagen.
NOTERA! Turen startar i Saltoluokta men avslutas i Jokkmokk.

» Hur du reser hit

Datum:
16 – 24 April 2023

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

VIKTIGT! Innan du bokar »LÄS DETTA

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

»Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen för att se till att det minsta antalet av 2 deltagare nås för att genomföra turen. Vi kommer att bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas, och kreditkortsuppgifterna hålls endast för säkerhetsändamål.

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!
Tassar slädhundar huskies. Vårens sista hundspannsäventyr.
Hundspann på kalfjäll i Lappland. Vårens sista hundspannsäventyr.
Siberian husky slädhund i Lappland. Bild från Vårens sista hundspannsäventyr.
Två hundspann i Lappland på turen Vårens sista hundspannsäventyr.
Rödräv (Vulpes vulpes) bland fjällbjörkar. Foto från turen Vårens sista hundspannsäventyr
flygande sångsvanar (Cygnus cygnus) i Lappland. Fotograferat på Vårens sista hundspannsäventyr.
Svart siberian husky med hundsele. Foto taget på Vårens sista hundspannsäventyr.
Guide Matti Holmgren Jokkmokkguiderna Lappland.
Hundspann, slädar och tält på Vårens sista hundspannsäventyr.
Sovand vit siberian husky i Lappland.Vårens sista hundspannsäventyr.
Rosa himmel över fjäll i Lappland på Vårens sista hundspannsäventyr.
Renflock och hundspann i Lappland. Vårens sista hundspannsäventyr.
Kaffepanna med kokkaffe på eld på Vårens sista hundspannsäventyr.
Hundspannsgäst. Vårens sista hundspannsäventyr.
Slädhund siberian husky blå ögon. Foto från Vårens sista hundspannsäventyr.
vattendroppar på barr. Vår i Lappland.
Hundspann i Lappland och hillebergtält på Vårens sista hundspannsäventyr.
6 stycken Sångsvanar (Cygnus Cygnus)
Björnspår i snö.
Isled på sjö i Lappland med hundspann. Vårens sista hundspannsäventyr.
Snöfall med hundspann i Lappland. Vårens sista hundspannsäventyr.

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.