8 Dagar
Length
Inte tillgänglig 2023
Season
Krävande, Måttligt
Difficulty
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Stuga
Accommodation

Kör hundspann längs delar av norra Kungsleden med en avstickare till Norska gränsen. En färd i ett av Sveriges mäktigaste högfjällsområde när våren nalkas. Alla nätter spenderas i komfortabla fjällstugor.

Så långt ögat kan nå är det bara vita vidder med små kullar och berg. Vårsolen har just orkat sig över horisonten och börjar färga landskapet i varma toner. Inne i stugan sprider sig en doft av nykokt kaffe. En ny dag gryr och tillsammans med våra slädhundar är vi på färd igenom ett av Sveriges mäktigaste högfjällsområden. Igenom fjälldalar och över öppna platåer arbetar vi oss framåt i de Lappländska fjällen.
Denna tur är planerad att vara en renodlad stugtur. Färden går norrut längs den välkända Kungsleden från Saltoluokta fjällstation. Vi gör sedan en sväng in mot norska gränsen för att avsluta med Stora Sjöfallets nationalpark innan vi åter kommer till startpunkten för turen. Exakt i detalj hur rutten kommer att gå kan skilja sig från det planerade eftersom vi inte vill störa renskötseln och vi undviker dåligt väder så gott det går.


PLATS

Turen startar och avslutas på Saltoluokta Fjällstation

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8
Logi, 2 nätter på Saltoluokta Fjällstation i ett grupprum och 5 nätter i fjällstugor


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta första och sista natten 1140 kr
● Privat dubbelrum på Saltoluokta första och sista natten 1100 kr


1

Dag 1 - Ankomst till Saltoluokta Fjällstation


Samling vid middagen på Saltoluokta fjällstation. Middagen brukar vara ca kl 17.30. Oftast anländer man tidigare om man kommer med bussen. Då finns möjlighet att låna snöskor från oss om man vill ut på kortare vandring i området. Saltoluokta fjällstation har skidor för uthyrning om man hellre föredrar skidåkning. Njut av bastu eller bara njut vid den öppna spisen i entrén. Saltoluoktas restaurang brukar bjuda på mat lite utöver det vanliga. En kombination av lokala råvaror, traditionell kokkonst med inspiration av dagens nytänk.
2

Dag 2 - Första dagen bak på hundsläden

Frukost på Saltoluokta fjällstation. Slädarna lastas och en kortare körlektion ges i hur man bromsar släden, hur en hundsele tas på och hur man styr. Så gör vi oss redo för starten. När hundspannen är iordningställda lättar vi ankare och styr spannen västerut längs Stora Luleälvens dalgång. Vi passerar Stora Sjöfallet och drar oss norrut mot Teusajaurestugan dit vi planerar att anlända under eftermiddagen. Teusajaurestugan har bastu och för den som vill finns det möjlighet att få ett rogivande bastubad innan middagen.
3

Dag 3 - Off-pist igenom Stora Sjöfallets nationalpark

Vår färd fortsätter västerut längs Teusadalen. Denna dalgång är känd för sitt rika älgbestånd vintertid. Från Teusajaure lämnar vi den markerade leden och letar oss fram längs en liten älv, Suorggejohka. Denna sträcka kan bjuda på både överraskande dåliga snöförhållanden men den kan likväl bjuda på fantastiska förutsättningar med en del viltskådningsmöjligheter. Landskapet ändrar karaktär från en trång björkskogsbeklädd dalgång upp till de trädlösa och vidsträckta vidderna. Dagens mål är Sitasjaurestugan.
4

Dag 4 - Månlandskap och norska gränsen

Leden norrut från Sitasjaure går över öppna fjällvidder. Idag ser vi inga träd. Allt är öppet, vidsträckt och ödsligt. Under dagen kommer vi mycket nära gränsen till vårt grannland i väster, Norge. Hukejaurestugan som är vårt mål för dagen ligger i ett landskap som för tankarna till månen. Här övernattar vi och förhoppningsvis slipper vi känna de starka Atlantvindarna som periodvis trycker upp från väster och skakar om stugan.
5

Dag 5 - In mot högfjällen

Hukejaurestugan lämnas och hundspannen styrs österut mot Kebnekaisefjällen. Under dagen ändrar landskapet åter karaktär och från de öppna vida vidderna går vi in i djupa dalgångar. Vi är omgivna av högfjäll och vid bra väder kommer vi att kunna se Kebnekaise som är Sveriges högsta fjäll. Idag har vi flera alternativ på vart vi kan övernatta. Sälkastugan, Kebnekaise fjällstation, Singistugan eller kanske Kaitumjaure. Vi låter väder, vind, hundarna och gruppens dagsform avgöra exakt färdväg.
6

Dag 6 - Kungsleden

Under dagen skall vi åter ta oss fram till Teusajaurestugan där vi redan övernattat en gång. Vi följer Kungsleden söderut och från den trädlösa dalgången går färden ner och vi passerar åter områden med småvuxen fjällbjörk. Teusajaurestugan bjuder åter på möjlighet att bada i den vedeldade bastun.
7

Dag 7 - Tillbaka mot Saltoluokta

Från Teusajaurestugan färdas vi österut längs vattensystemet mot Stora Sjöfallet och vidare mot Saltoluokta fjällstation. Dagens etapp går på samma sträckning som vi följde under den första dagen. Skillnaden är att nu kommer hundkörningen att ha blivit en del av ditt liv. Du kan slappna av och se dig omkring betydligt mer än under första dagen. På Saltoluokta fjällstation väntar en varm bastu, duschar och en god middag.
8

Dag 8 - Avresedag

Gemensam frukost på Saltoluokta fjällstation. Transfer till bussen brukar gå efter lunch och liksom första dagen har vi ett gäng snöskor som man kan låna om man vill ge sig ut på någon egen kortare vandring.

Turförhållanden:

Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna medkänsla för dem.


Hur fysiskt krävande kommer det att vara?

Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och är i någorlunda god fysisk form. I uppförsbackar och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och ibland också springa och putta släden i branta uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen).
Du måste också ha i åtanke att du kommer att vara fysiskt aktiv utomhus i kyla under många timmar per dag. Våra turer är inte tillrättalagda turistiska äventyr utan riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten och att sätta upp tält (på de turer som inkluderar tältning) etc.

Om du är osäker på om du är kapabel att delta, tveka inte att kontakta oss på email och berätta om dig själv och vad som bekymrar dig. Kvinnor tenderar att underskatta sig själva och medans män ibland överskattar sin fysiska förmåga. På våra turer har vi haft deltagare från hela världen.


För vem?

Minimiålder är 18 år.


Plats:

Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 18:00 på ankomstdagen.

» Hur du reser hit

Datum:
Inte tillgänglig 2023

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

Innan du bokar, var noga med att du läst igen all information som finns om just denna tur såsom turförhållanden och vad som krävs av dig som deltagare.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

»Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen för att se till att det minsta antalet av 2 deltagare nås för att genomföra turen. Vi kommer att bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas, och kreditkortsuppgifterna hålls endast för säkerhetsändamål.

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!
Glada slädhundar, Siberian huskies på hundspannstur längs norra Kungsleden.
Höga fjäll och djupa dalar på turen Med huskies längs norra Kungsleden.
Hundspann i uppförsbacke från Teusajaure och norrut längs norra Kungsleden.
Flygbild över stugan i Hukejaure på hundspannstur längs norra Kungsleden.
Snöyra vid fjällstuga på hundspannsturen Med huskies längs norra Kungsleden.
Middag i fjällstuga på hundspannstur längs norra Kungsleden.
Vilande slädhundar på turen Med huskies längs norra Kungsleden.
Hundspann i svenska fjällen Lappland. Med huskies längs norra Kungsleden.
Norrsken över fjällstugan i Hukejaure. Fotograferat på turen Med huskies längs norra Kungsleden.
Flygbild över stugplats i svenska fjällen. Fotograferat på en hundspannstur längs norra Kungsleden.
Slädhundar blir selade framför hundsläden. På turen Med huskies längs norra Kungsleden.
Vägval, skylt till norska gränsen. Vinter i Lappland på tur Med huskies längs norra Kungsleden.

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.