9 Dagar
Length
12-20 Mars 2025
Season
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Guesthouse, Stuga
Accommodation

Upplev hela skalan av Lapplands fantastiska natur tillsammans med ett gäng glada hundar. Färdas längs Kungsleden från Saltoluokta Fjällstation över de vidsträckta fjällvidderna på kalfjället, igenom fjällbjörkskogar, frusna myrar och vidare ner till de djupa skogarna och Jokkmokk. Ett riktigt Hundspannsäventyr!

Detta är en av våra favoritrutter och egentligen samma tur som Med Hundspann genom Lappland men med omvänd färdväg. Kör hundspann genom den varierade naturen vi har här uppe I norr. Upplev imponerande fjällvyer, fjällbjörkskog, frusna myrar, sjöar och älvar och färdas genom gamla urskogar.

De första dagarna följer vi Kungsleden i STFs fina stugor och når sedan Årrenjarka Fjällby som ägs och drivs av familjen Mannberg som levt där i generationer. Här får vi lyxen av att ta en varm dusch och blir serverade en utsökt middag i den vackra restaurangen. Efter att vi blivit uppfräschade i Årrenjarka fortsätter vi ner genom djupa skogar genom Pärlälvens Naturreservat. Här kommer små och enkla men mysiga timmerstugor att ge oss skydd för natten innan vi når vår kennel nere i Jokkmokk.

Som på alla våra hundspannsturer jobbar alla som är med tillsammans som en grupp och du kommer att få hjälpa till med allt från att ta hand om hundarna, vedhuggning, hämta vatten och laga mat. På detta hundspannsäventyr kommer du att ha goda chanser för att få se Norrsken och med lite tur kommer vi kanske få se några av de vilda djuren som rör sig i området eller iallafall hitta spår efter dom. De djur vi har här är älgar, renar, järv, lo, hare och olika fåglar såsom ripa och tjäder.


PLATS

Hundspannsäventyret startar i Saltoluokta och avslutas i Jokkmokk

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 9
Logi, 1 natt på Åsgård Hostel (del i flerbäddsrum), 5 nätter i stugor, 1 natt på Årrenjarka Fjällby och 1 natt på Saltoluokta Fjällstation (del i flerbäddsrum)


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till Saltoluokta Fjällstation och från Jokkmokk
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta 550 kr
● Privat dubbelrum på Saltoluokta 450 kr
● Enkelrum på Åsgård Hostel 270 kr
● Privat dubbelrum på Åsgård Hostel 200 kr


BOKA NU!

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.


» Bokningsvillkor

1

Dag 1 - Välkommen till Saltoluokta

Saltoluokta Fjällstation ligger väglöst på en makalöst vacker plats längs Kungsleden. Huvudbyggnaden byggdes 1918 och är fortfarande intakt med mycket av orginalinredningen kvar.
Vi möts till middag i den mysiga restaurangen. Efter middagen kommer vi att gå igenom utrustningen och du att få dina kläder och skor som du får låna under turen. Kommer du tidigare på dagen så har vi snöskor som du kan få låna om du vill utforska området.
2

Dag 2 - Söderut längs Kungsleden

 Efter frukost introducerar vi er till våra huskies, packar våra hundslädar och ger er instruktioner i hur man kör en släde och hanterar hundarna. Sedan är det dags att sela ut och ge oss iväg.
Vi startar ut med en brant lång stigning upp från Stora Luleälvens dalgång och kör söderut längs Kungsleden. Det är en rätt kämpig uppförsbacke och vi får jobba hårt med våra fullastade slädar men ganska snart når vi trädgränsen och vi får en belönande vacker utsikt här uppe. Mestadels av dagen färdas vi i tundraliknande terräng över kalfjället och vi stannar för lunch på ett passande ställe längs vägen. Efter ca 20 km kommer vi fram till Sitojaure stugan var vi kommer att spendera natten.
3

Dag 3 - Porten till Sarek Nationalpark

Idag kommer vi följa Sitoälvens dalgång nedströms och vårt mål för dagen är stugorna i Aktse. Till en början går den markerade leden över frusna sjöar och genom fjällbjörkskog. Skogen ändras sedan gradvis till vindpinade granar som övergår till riktigt gamla fina tallar.
Som alla andra dagar kommer vi att äta lunch ute längs spåret.
Efter ca 42 km kommer vi fram till Aktse som är ett gammalt fjällhemman där nybyggare och jägare har levt sedan urminnes tider. Aktse stugorna ligger vackert belägna med utsikt in mot den kända ”Porten till Sarek”.
4

Dag 4 - Rittakdalen och Pårte

Vår färd fortsätter söderut längs Kungsleden. Vinterleden går mest över frusna sjöar och myrar men också genom gammal urskog. Hela tiden med fjällen närvarande runtomkring.
Vanligtvis når vi fram till Pårtestugan på eftermiddagen. Stugan ligger vackert belägen på en liten halvö. Rittakdalen har en äkta vildmarkskänsla med gammal skog och fjäll som reser sig runt omkring. Dagens etapp är ca 30 km.
5

Dag 5 - Årrenjarka Fjällby

Idag styr vi hundspannen ner till Kvikkjokk, en liten by vid vägs ände. Här lämnar vi Kungsleden och färdas genom Kvikkjokks delta och följer sedan den markerade leden längs sjön Saggat till den lilla fjällbyn Årrenjarka. Här blir vi serverade en läcker middag i deras vackra restaurang och få lyxen av en varm dusch och bastu.
6

Dag 6 - Pärlälvens Naturreservat

Efter en uppfräschning i Årrenjarka vänder vi näsorna västerut och färdas genom Pärlälvens Naturreservat. Det kommer att bli en lång dag på 50 km och vi kommer köra många kilometer på de stora sjöarna Peuraure och Karats. Långa sjöar med vacker gammal urskog och lågfjäll. Ett område med riktig vildmarkskaraktär. Natten spenderar vi i en liten stuga på ön Laxholmen som ligger i Karatsjön.
7

Dag 7 - Den lilla stugan vid Jouksaure

Från sjön Karats fortsätter vi vår färd längs Karatsleden. Leden går längs sjöar, genom skog och frusna myrmarker. Detta är ett område som det ofta vistas mycket älg i denna tiden på året men natur är natur och de vilda djuren försöker ofta undvika oss människor så vi behöver lite tur om vi ska få se dom. I slutet av dagen kör vi ner till den gamla lilla stugan vid Jouksaure som ligger vackert intill en liten älv.
8

Dag 8 - Jokkmokk, tillbaka till civilisationen

Vi lämnar Jouksaure och kör de sista 3 milen ända fram till vår kennel som ligger alldeles utanför Jokkmokk. Vi följer nedre delen av Pärlälven ner till sjön Purkijaure som är en del av Lilla Luleälven. Till sist når vi fram till kenneln och ni får se hur hundarna bor här hemma.
Efter att ni tagit avsked av hundarna kör vi upp er till Åsgård Hostel där ni kan ta en välförtjänt dusch innan vår sista middag tillsammans.
9

Dag 9 - Bye Bye Jokkmokk

 Kanske din sista dag i Jokkmokk innan hemresan. Frukost serveras på vandrarhemmet innan du checkar ut.

För vem?

Du behöver en viss konditionsnivå och fysisk kapacitet för att kunna köra ett hundspann och delta på denna tur.
LÄS DETTA INNAN DU BOKAR: »Vad som krävs för att följa med på denna tur

Minimiålder är 18 år

Du behöver ingen tidigare hundspannserfarenhet men du måste tycka om djur och känna empati för dem.


Turförhållanden:

I stugorna sover vi blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna.


Plats:

Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 18:00 på ankomstdagen.
NOTERA! Turen startar i Saltoluokta men avslutas i Jokkmokk.

» Hur du reser hit

Datum:
12 – 20 Mars 2025

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.