7 Dagar
Length
19-25 Aug 2024
Season
Måttligt
Difficulty
max. 8 deltagare
Group Size
Guesthouse, Tält
Accommodation

Följ med oss på en vandring i ett område som av många fjällvandrare klassas som ett av Sveriges vackraste platser. Följ med till Aktse och porten till Sarek Nationalpark och vandra upp till Skierfes topp med sin branta klippavsats och skåda ut över Sveriges mäktigaste delta.

I turistbroschyrer och utrustningskataloger ser man ofta bilder från Skierfe och det majestätiska delta-landskapet, men också den så ofta fotograferade vyn över Rapadalens mynning som leder rakt in i hjärtat av Sarek. Trots att detta är välkända områden så kommer vi troligtvis inte att stöta på så många andra vandrare.
Detta är en vandring för dig som vill besöka den Svenska fjällvärldens kanske mest kända platser och passar även för den som aldrig fjällvandrat förut. Vi vandrar tillsammans i en liten grupp och spenderar nätterna i tält vilket göra att vi inte behöver dela utrymme med andra i någon trång stuga samt ger oss mer frihet i val av plats för våra nattläger.
Målet med vandringen är givetvis att vi ska komma oss upp på Skierfes topp och blicka ned i Rapaälvens delta men också att få vistas och njuta av allt vad vår vackra fjällvärld har att bjuda på.


HUR DU RESER HIT

Turen startar i Jokkmokk och avslutas i Jokkmokk.

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren naturguide (svensk- och engelsktalande)
2 nätter på Åsgård Hostel, del i dubbelrum
4 nätter i fjälltält
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 7
Friluftsutrustning: tält, matlagningsutrustning och kök
Säkerhetsutrustning: satellittelefon, sjukvårdsutrustning
Biltransport i minibuss tur och retur Jokkmokk och startpunkten för vandringen


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Jokkmokk
Reseförsäkring och avbokningsskydd
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Hyra av sovsäck och liggunderlag, 900 kr/set
● Enkelrumstillägg första och sista natten på Åsgård Hostel, 550 kr/pers


VIDEO


från vandring i September 2020


BOKA NU!

INNAN DU BOKAR, var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

1

Dag 1 - Välkommen till Jokkmokk

Mysiga Åsgård Hostel ligger i centrala Jokkmokk. Incheckning tidigast kl. 15:00. Anländer du tidigare under dagen kan vi varmt rekommendera ett besök på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk.
Vi träffas allihop, guide och deltagare, på Åsgård Hostel kl.17 och går igenom det kommande programmet och ser över er packning och fördelar den gemensamma utrustningen såsom tält och köksutrustning. Efter genomgång äter vi en gemensam middag på Åsgårds restaurant.
2

Dag 2 - Mot fjällen!

Efter frukost på vandrarhemmet beger vi oss iväg västerut i minibuss* och efter en dryg timmes bilfärd kommer vi fram till Sitoälvsbron. Här delar vi upp de kommande dagarnas mat mellan varandra innan vi startar vår vandring, som idag är ca 10 km längs en lättgången cykelstig. Målet för dagen är sjön Laidaures östra strand där vi slår upp våra tält, lagar middag och gör läger för natten.
* Har du/ni egen bil och inte vill åka i minibussen tillsammans med andra så går det givetvis bra att du/ni kör själva till startplatsen.
3

Dag 3 - Aktse och upp mot kalfjället

Efter frukost och att vi packat ihop våra tält beger vi oss iväg mot Aktse. Den första delen (ca 6 km) av dagens etapp är lättvandrad och vi följer den markerade vandringsstigen. Vandringen går igenom reslig granskog med inslag av våtmarker och efter ett tag når vi fram till det vackert belägna fjällhemmanet Aktse och vi befinner oss nu på Kungsleden. Här gör vi stopp för lunch och kopplar av en stund. Det är bra att fylla på med lite energi inför den rejäla stigningen upp mot kalfjället, 300 meter på en sträcka på drygt en kilometer.
Exakt vart vi bestämmer oss för att tälta denna natt får vädersituationen och tillgången på vatten avgöra. Det kan bli så att vi stannar direkt ovanför trädgränsen men det kan även bli så att vi vandrar vidare mot Skierfe innan vi slår läger.
4

Dag 4 - Topptur Skierfe

Planen för dagen är att vi gör toppturen till Skierfe-klippan om väderprognosen är bra.
Skierfe är ett av de mer spektakulära fjällen i vår fjällkedja. Från Skierfe brukar man kunna spana på betande älgar nere i Rapadalens delta. I väster har vi Sareks snöklädda höga fjäll och djupa gröna dalar. Är vädret bra så passar vi på att bara vara en stund och njuta av fjället och den milsvida utsikten.
5

Dag 5 - Sista dagen på kalfjället

Denna dag har vi olika alternativ på färdväg. Antingen går vi ner mot Aktse samma sträcka som vi kom, eller går vi ner mer mot den norra sidan och tar oss ned en annan sträcka. Beroende på vattentillgång, väder och vind så bestämmer vi vilken väg vi tar. Vi strävar efter att lägga tältplatsen ovan trädgränsen men det kan också bli så att vi får dra oss längre ned i skogen eller att vi slår läger nere vid Laidaures strand. 
6

Dag 6 - Tillbaka till Jokkmokk och civilisationen

Sista morgonen i tälten och nu sitter rutinerna för att packa ihop allt. Den mesta maten är uppäten och packningen är avsevärt mycket lättare. Ofta kommer känslan av att allt gått så fort, och kanske det har det men vi har ändå hunnit med att få många nya intryck.
Vi vandrar ner mot vår startpunkt vid Sitoälvsbron som är väldigt lättvandrad. Vi lastar in allt i bilen och far ner till Jokkmokk och checkar in på Åsgård Hostel. Efter tagit en välbehövlig dusch och fått byta till rena kläder träffas vi igen och avnjuter en god middag tillsammans i restaurangen.

Notera: Programmet för vandringsdagarna kan komma att ändras beroende på väder och vind. Vi kommer att försöka anpassa oss så att vi får så stabilt och bra väder som möjligt när vi går till toppen av Skierfe. Vi färdas i ett område där naturens krafter kan vara starka och istället för att kämpa emot naturen är vi en del av den.

7

Dag 7 - Avresedag

Frukost på vandrarhemmet innan utcheckning. Har ni tid över innan er resa hem så finns möjlighet att besöka museet för de som inte hann med det dag 1. I Jokkmokk finns även en hel del intressanta affärer med slöjd och hantverk m.m.

För vem?

Minimiålder är 16 år (i sällskap av en vuxen)
Du ska kunna gå i ojämn terräng med packning utan problem och vara i fysisk form. Svårighetsgrad är måttlig men kom ihåg att du måste kunna bära en ryggsäck på 18–25 kg.

Plats:
Vi träffas allihop på Åsgård Hostel (Jokkmokks Vandrarhem) kl. 17:00 på ankomstdagen.
Adress: Åsgatan 20, 962 31 Jokkmokk

» Hur du reser hit

Datum:
19 – 25 Aug 2024

Andra datum på förfrågan.

Gruppstorlek: Min 4 max 8 deltagare

INNAN DU BOKAR, var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

» Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!

Tour Reviews

17 juli, 2020

VANDRING TILL SKIERFE I JULI
Den var en underbar resa. Full av vackra vyer. Matti var snäll och guidade mig dessa dagar. Var noga med fika, te och kaffe och mat. Jättebra!
Han gav mig bra kritik på hur jag kan bli en bättre vandrare. Jag fick tid att ta bilder. Han visade och kunde många blommor och spår av ren, älg och ripa.
Fick svar på hur sovsäck, liggunderlag och tält skulle hanteras. Hur man ska sova i tält utan att få kondens eller justera mängd kläder för att slippa kondens och hålla sig torr. Vilken packning som är bra att ha, typ av kläder som håller för fjällvandring. Var tältet ska sättas upp för att slippa mygg. Var man kan köpa prisvärd vandringsutrustning.
Vandring i stort. Matlagning, diskning och andra bestyr. Jag fick svar på mina frågor. Skulle ha frågat om kartläsning med kompass men glömde det.
Tack för guidning Matti. /Peter

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.