Underkläder á la Lappland…

Hundspannskörning är en vintersport… alltså ska det vara kallt!
Det är bara att acceptera kylan och istället försöka klä sig så att man inte fryser. Trots alla moderna material som har kommit så finns det bara en vinnare som fungerat igenom alla tider. Vi kallar det YLLE. Ylle behåller sina värmande egenskaper trots att det är lite fuktigt.
Jag hör än idag min farmors röst hur hon förmanar mig att alltid klä mig varmt och att ylle är det enda som gäller. När jag försökte nämna något om moderna material fnös hon och slutade lyssna.

One of our collegues, Sten Hofgren, during a cold day i Lapland.

Kläderna närmast huden (lager 1) är det absolut viktigaste.
Olika varianter av finull och merinoull är det skönaste. De finns i olika prisnivåer och olika kvalitéer. Oftast får man det man betalar för.
Att använda bomull närmast kroppen är direkt farligt i kallt klimat. Bomullen binder fukt och kyler ner kroppen. Detsamma gäller även vissa syntetmaterial.
Aclima är ett norskt märke. De har en tröja som jag använde flitigt hela vintern 08/09. Den heter: Aclima Warmwool hoodie. Det enda som jag har att anmärka på är att trycket på armen lossnade. Denna tröja är ganska dyr (650-700kr) men ger en känsla av kvalitet. Långkalsongerna tillkommer (drygt 500kr).

Man kan dessutom utan tvekan även använda den vid middagen i restaurangen på Saltoluokta fjällstation efter turen utan att det känns som att springa omkring i underställ. Dessa underställ kan beställas från outdoorbutiken Northstar.se i Malmberget (Gällivare). Personalen är kunniga och man kan lita på att de säljer det man behöver och inte enbart det dyraste.
Söker man däremot en billigare variant har Northstar.se ett kanonerbjudande just nu. Man får ett helt ylleunderställ för 595 kr som heter AKLA. Det är fortfarande ett bra ylle underställ men av en lite tunnare kvalité. Jag har själv många gånger prioriterat att köpa två tunna och billiga underställ istället för ett dyrt.

AKLA ullunderställ.

Att hålla fötterna varma är för de flesta ett problem. Om man blir kall blir det svårt att njuta av naturen, hundarna och norrskenet etc.
Har du inte ylle närmast foten spelar det i princip ingen roll hur bra skor du har.
Så använd enbart ylle på fötterna!
Själv använder jag vanligtvis minst tre lager av ylle strumpor/sockar. Det medför att skorna blir minst två nummer större än normalt och tänk på att du dessutom ska ha tillräckligt med utrymme för att vifta på tårna.
Nu har vi även en sida klar med kläder och utrustningslista för våra längre hundspannsturer.

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.