Med hundspann genom Lappland 2011
Cold day with covered faces. The sun is low and not so warm this time of the year.

Så var det åter dags för en av mina favoritturer! Med hundspann genom Lappland från Jokkmokk i sydost upp till Saltoluokta uppe i fjällen i väster. Thomas som följde med var ute på sin andra hundspannstur med oss. Första gången var det dock bara en kortare 3-timmestur. Elin däremot har kört med oss två gånger tidigare men då på turerna Norra Kungsleden 2008 and Explore Sarek 2009. De första dagarna färdades vi längs skoterleder och bodde i små timmerkojor. Kvällen på Laxholmen erbjöd ett fint norrsken. Dagen efter avverkade vi 50 km på ca 3,5 timmars körtid vilket är klart godkänt för hundspann med tunga fjällslädar.
Den tredje dagen kom vi fram till Årrenjarka där en riktigt fin stuga väntade. Middag i restaurangen, varm dusch och golvvärme i stugan som kanske ska kallas för hus istället för stuga. Bemötandet i Årrenjarka är oförändrat sedan tidigare år… trevligt och varmt! Dagen efter slog Tor-Henrik följe med oss över till Pårtestugan. Vi körde ett spår som han visade oss över fjället från Årrenjarka till Stuor Tata. Ett nytt område för mig som jag verkligen vill tillbaks till.
Att komma till Saltoluokta är lite som att komma hem. Jag har utgått med våra turer härifrån under de senaste 15 åren. Jag har ännu inte blivit less på deras bastu, restaurangen som serverar otrolig mat samt hjälpsam personal.
/ Matti

 

 

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.

Comments

Lämna ett svar