Porten till Sarek med hundspann 2011
Evening light at Laidaure, the gate to Sarek National Park.

Efter två nätter på Saltoluoktas fjällstation efter den förra turen så bar det iväg igen med 20 hundar och två gäster, Lotta och Maria från Uppsala. De tre hundspannen styrdes söderut längs Kungsleden. Första dagarna blev mulna med en del vind. I Pårtestugan den tredje natten erbjöds vi ett starkt, utbrett och ihålligt norrsken. Ibland låg det stilla uppe på himlavalvet för att mattas av innan det åter blossade upp som en eld som åter får liv. Det blev några bilder innan jag slutligen gick tillbaks in i stugvärmen. Lotta och Maria var ihärdigare norrskensskådare än mig men även de kom in till slut. Norrskenet höll sig sedan aktivt flera timmar under natten.
Dagen efter blev vi väldigt försenade till start då vi fick ett erbjudande som var svårt att tacka nej till. Berta stugvärden i Pårtestugan bjöd in oss på nygräddade pannkakor och kokat kaffe.
Sista biten tillbaka till Aktsestugorna körde vi därför i mörker med pannlampor. Sträckan mellan Aktse och Sitojaure bjöd på riktigt dålig sikt. Snödrevet var så tätt att vi inte kunde se mellan ledkryssen. Ledarhundarna gjorde ett otroligt bra jobb under denna passage. Dels de som gick först i mitt spann men även de bakom som disciplinerat följde mitt spann. Lotta och Maria fixade det kanonbra trots att vi periodvis inte såg emellan spannen.
Ännu en trevlig vecka och välkommen tillbaka!
/ Matti

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.

Comments

Lämna ett svar