8 Dagar
Length
17-24 Feb 2025
Season
max. 4 deltagare
Group Size
Guesthouse, Stuga, Tält
Accommodation

En äkta vinterupplevelse med draghundar, norrsken och lägereldar i den lappländska taigan. Skogslandet i Lappland bjuder på riktig midvinter såhär års med snötyngda skogar, isbelagda sjöar, fluffig snö och norrsken som kommer helt till sin rätt under de mörka nätterna.

Tillsammans med våra draghundar jobbar vi oss fram igenom landskapet. Jokkmokk ligger ovan polcirkeln och den lågt stående midvintersolen här ovan polcirkeln får himlen att glöda i vackra färger. Här lever älg, ren, rödräv, skogshare, järv och några få fåglar som stannar kvar under vintrarna. Ren, älg och fåglar är de som är vi mest sannolikt kommer att stöta på men vi brukar se spår i snön från de andra djuren.

De flesta nätter kommer vi att spendera i små timmerstugor men vi kommer även att sova en natt i ett canvastält med vedkamin. Stugorna är utan elektricitet och rinnande vatten. Vi alla hjälps åt med de dagliga sysslorna såsom att ta hand om hundarna, hämta vatten och hugga ved etc.
Väldigt få människor rör sig i detta området under den här tiden på året så vi kommer troligen att vara ensam. Bara vi, våra trogna draghundar, naturen och de vilda djuren.
Välkommen till en äkta vildmarksupplevelse!


PLATS

Turen startar och avslutas i Jokkmokk.

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8
Logi, 2 nätter på Åsgård Hostel (bädd i flerbäddsrum), 4 nätter i stugor, 1 natt i canvastält.


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Jokkmokk
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Åsgård Hostel 540 kr
● Privat dubbelrum på Åsgård Hostel 200 kr


VIDEO


BOKA NU!

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

1

Dag 1 - Ankomst till Jokkmokk

Välkommen till Jokkmokk!  Åsgård Hostel hittar du i centrala Jokkmokk och här ska du bo din första natt. Incheckning tidigast kl. 15:00. Anländer du tidigare under dagen kan vi varmt rekommendera ett besök på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk.
Vi träffas allihop, guide och deltagare, på Åsgård Hostel kl. 18:00 för en gemensam middag och genomgång av programmet för de kommande dagarna.
2

Dag 2 - Kenneln i Skabram – Lillforsens tältcamp

Efter frukost hämtar vi er för biltransport ut till vår husky-kennel strax utanför Jokkmokk. Här blir ni utrustade med varma kläder och stövlar. Efter det får ni instruktioner i hur man kör en hundsläde och hur man handskas med våra draghundar. Hundslädarna lastas med den utrustning vi behöver inför turen och hundarna selas innan det är dags för avfärd.
Dagens färd går till en början på det spårsystem som vi har närmast kenneln. Bra spår som vanligtvis är lättkörda för nybörjare. Under eftermiddagen når vi vår tältcamp vid en liten älv. Alla hjälps åt med att ta hand om hundarna.
Övernattning sker i ett stor gemensamt tält med kamin, där vi sover på mjuka renskinn i varma sovsäckar.
3

Dag 3 - Från Lillforsen till Randikojan

Från Appoälven följer vi sjösystem, myrar och gamla timmervägar västerut. Vi färdas in bortom de skogbeklädda bergen som var vår horisont under den första dagen. Vi korsar stora sjöar med milsvid utsikt runt omkring oss.
Dagens mål är en liten timmerkoja vid en sjö. Väl framme gör vi oss och hundarna i ordning för natten. Vatten hämtas från sjön. Vi borrar hål i isen, hugger ved och eldar för att få stugan varm.
4

Dag 4 - Mot Juksaure

Vår färd går vidare upp längs Pärlälvens dalgång. Kanske stannar vi för lunch invid den brusande älven som trots vinterns kyla aldrig fryser till helt och hållet. Ibland har vi tur att kunna se utterspår och strömstare som håller till runt öppna älvar vintertid. Dagens mål är en liten timrad jakt och fiskestuga invid en liten älv. De dagliga sysslorna med våra snälla draghundar börjar nu bli en del av allas vår vardag.
5

Dag 5 - Laxholmen

Denna dag närmar vi oss fjällen. Vi korsar några stora sjöar med utsikt långt västerut. Vi kommer in i ett område som periodvis är ett mecka för vinterns vandringsälgar. Vissa vintrar kan vi få se ganska många älgar medan andra år lyser de med sin frånvaro. Egentligen färdas vi hela veckan i ett område som är regelbundet besökt av dessa grupper av vandringsälgar.
Dagens mål är att nå en stuga på ön Laxholmen i sjön Karats. Här har vi en öppen och vidsträckt omgivning i alla väderstreck, perfekt för att skåda norrsken. Under hela veckan är vi långt borta från byar och städers ljusförorening och med lite tur kan vi få se makalösa skådespel på himlavalvet.
6

Dag 6 - Åter mot Juksaure

Vi har nått vår västra utpost och vänder åter österut mot Jokkmokk. Under vår färd tillbaka stannar vi till vid Juksaure igen för en natt. Kanske har vi sett något längs vägen dagen innan som vi vill kolla upp lite noggrannare. Liksom alla andra dagar lagar vi lunch ute över öppen eld.
7

Dag 7 - Tillbaka till Jokkmokk

Sista dagen med hundarna och vi ska köra helt tillbaks till Jokkmokk. Vi kommer tillbaka till de spår vi kört tidigare men kanske kan vi ta lite andra vägval. Väder och vind får avgöra mer exakt vart vi färdas. Vår tur avslutas hemma på kenneln i Skabram.
Efter en kort bilfärd in till Jokkmokk väntar en varm dusch och gemensam avslutningsmiddag på Åsgård Guesthouse.
8

Dag 8 - Avresedag

Efter frukost finns möjlighet att besöka museet för de som inte hann med det ankomstdagen. Jokkmokk har även en hel del intressanta affärer med slöjd och hantverk m.m.

För vem?

Du behöver en viss konditionsnivå och fysisk kapacitet för att kunna köra ett hundspann och delta på denna tur.
LÄS DETTA INNAN DU BOKAR: »Vad som krävs för att följa med på denna tur

Minimiålder är 18 år

Du behöver ingen tidigare hundspannserfarenhet men du måste tycka om djur och känna empati för dem.

Turförhållanden:

I stugorna sover vi blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved, är utan elektricitet och rinnande vatten. Tältet värms upp av en vedkamin och vi sover alla i samma tält på renskinn i varma sovsäckar. Utedass finns vid stugorna men vid tältcampen gräver vi hål i snön.


Plats:

Vi träffas allihop på Åsgård Hostel/Jokkmokks Vandrarhem kl. 18:00 på ankomstdagen.
Adress: Åsgatan 20, 962 31 Jokkmokk

» Hur du reser hit

Datum:
17 – 24 Feb 2025

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!

Tour Reviews

17 juli, 2020

PERFEKT ARRANGERAD HUNDSPANNSTUR I LAPLAND! (recension fr TripAdvisor)
Jag åkte på 8-dagarsturen med namnet ”Upplev Lapplands taiga med draghundar” och det var enastående.
Jokkmokkguiderna tillhandahåller kläder och utrustning av hög kvalitet. Deras hundar är vältränade och superfina att kela med.
Vår guide Matti tog väl hand om oss under hela äventyret och han hade god insikt och kunskap om området.
Det innebär lite hårt arbete, du kommer att bli trött, du kommer att bli smutsig och du kommer troligtvis att frysa (åtminstone lite) men om du är redo för det är det en ögonöppnande upplevelse. Jokkmokkguiderna har mina högsta rekommendationer! / Billy

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.