12 Dagar
Length
11-22 Mars 2024
Season
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Guesthouse, Stuga, Tält
Accommodation

Det är verkligen något speciellt att vara ute på tur en längre tid. Av alla våra hundspannsturer är detta den längsta, en riktig expedition med hundspann. Tänk, efter sex dagar kommer vi bara vara halvvägs igenom turen!

Vi startar från Saltoluokta fjällstation och korsar höga fjäll, genom gamla urskogar och kommer passera genom sex olika fjälldalar. Under vår färd kommer vi både att vintertälta, sova i små vildmarkskojor men även övernatta i STF’s fjällstugor och sista dagen bakom hundspannen styr vi upp dem till vår gård och hundarnas kennel strax utanför Jokkmokk norr om polcirkeln.
Vi har en grundplan för vart vi ska köra men det blir inte alltid eller sällan som man tänkt när man är på expedition med hundspann. Väder och vind kan tvinga oss att lägga om rutten men hur det blir har vi ingen aning om idag, för på riktiga äventyr och då är det naturen som styr.


PLATS

Expeditionen startar i Saltoluokta och avslutas i Jokkmokk

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 12
Logi, 1 natt på Saltoluokta Fjällstation (grupprum), 1 natt på Åsgård Hostel (del i dubbelrum) och 9 nätter i fjällstugor och tält


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till Saltoluokta Fjällstation och från Jokkmokk
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta 650 kr
● Privat dubbelrum på Saltoluokta 550 kr
● Enkelrum på Åsgård Hostel 260 kr


BOKA NU!

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

1

Dag 1 - Välkommen till Saltoluokta Fjällstation

Saltoluokta fjällstation ligger i ett otroligt vackert precis på Kungsleden. Huvudbyggnaden byggdes 1918 och är fortfarande intakt med många av de ursprungliga handgjorda möblerna, paraffinlampor och öppna spisar.
Vi träffas på kvällen för en gemensam utsökt måltid i den charmiga och välrenommerade restaurangen. Efter middagen går vi igenom utrustningen och ni får era kläder och skor.
För de som kommer tidigare på dagen har vi snöskor som ni kan låna om ni vill kolla in omgivningen.
2

Dag 2 - Kungsleden till Sitojaure

 Efter frukost på fjällstationen packar vi våra slädar och vi ger instruktioner i hur man kör en hundsläde samt hur ni ska hantera hundarna. Hundarna selas och sedan drar vi loss våra ankare och startar iväg.
Vi ger oss iväg söderut längs Kungsleden mot den stora sjön Sitojaure. Efter 20 km kommer vi komma fram till Sitojaurestugan där vi spenderar vår första natt.
3

Dag 3 - Rapadalens delta och Aktse

Idag följer vi Sitoälvens dalgång nedströms. Vi startar ut högt i fjällbjörkskogen och färdas längre och längre ned mot barrskogen. Efter lunch svänger vi in mot Rapadalen och sjön Laidaure. Efter 42 km ankommer vi till Aktse fjällstuga, belägen med vacker utsikt mot Rapadalens delta.
4

Dag 4 - Fjäll och urskog

Efter morgonens sysslor packar vi oss iväg och börjar med att korsa Laidaure och forsätter in mot Rittakdalen. Under dagen kommer vi även korsa sjön Tjaktjajaure för att sedan färdas in i fjäll-urskogen. Målet för dagen är Pårtestugan. 26 km.
5

Dag 5 - Kvikkjokk och Tarradalen

Från Pårte fortsätter vi längs Kungsleden till den lilla fjällbyn Kvikkjokk. I Kvikkjokk lämnar vi Kungsleden och kör västerut in mot Tarradalen. Vi färdas över det frusna deltalandskapet och slår upp våra tält någonstans kring Njunjes. Exakt var vår tältplats blir beror på vädret och vart vi kan hitta vatten.
6

Dag 6 - Tarrakaise

Idag är planen att köra upp till Tarrakaisestugan och sedan tillbaka ner till deltat för ännu en natt i våra tält.
7

Dag 7 - Västerfjäll

Från Kvikkjokks delta kör vi ut på Kungleden igen och färdas söderut mot Västerfjäll. Västerfjäll är en avlägsen liten fjällby som ligger helt väglöst men trots det finns här en liten kyrka.
Vi vänder vid Piteälvens dalgång och letar oss en bra tältplats. Vädret, snöförhållandena och hundarna får bestämma hur långt vi färdas denna dag.
8

Dag 8 - Peuraure och Karats

Vi har lämnat Kungsleden igen och kommer vi att färdas kilometer efter kilometer över de stora sjöarna Peuraure och Karats. Långa sjöar med gammal vacker tallskog omgärdad av låga fjäll. Ett område med stor vildmarkskänsla. Ännu en natt i tält.
9

Dag 9 - Pärlälvens Naturreservat

Idag fortsätter vi över de stora sjöarna till Pärlälvens utlopp. Små låga fjäll och urskog omgärdar oss och vi passerar ett liten bosättning som ligger helt väglöst. Här bor endast två personer permanent.
I slutet av dagen kommer vi fram till Laxholmen, en ö med flera små stugor. Planen är att stanna en natt i någon av stugorna men om det är mycket folk där så kanske vi väljer en natt i tält någonstans i närheten istället.
10

Dag 10 - Älgarnas rike

Från sjön Karats fortsätter vi österut längs Karatsleden. Leden följer längs sjöar, genom skogar och frusna våtmarker. Nu kommer vi fram till ett område där det vanligtvis är väldigt mycket älg denna tid på året. Men, natur är natur och vilda djur håller sig vanligtvis undan från oss människor så vi behöver lite tur om vi ska få se något.
I slutet av dagen kanske vi tar oss ner till den lilla stugan i Juoksaure eller så sätter vi upp våra tält och campar längs spåret.
11

Dag 11 - Juoksaure till Jokkmokk

Från Juoksaure färdas vi de sista 30 kilometrarna fram till vår kennel och vårt hem strax utanför Jokkmokk. Vi följer den nedersta delen av Pärlälven ner till sjön Purkijaure som är en del av Lilla Luleälven. Till sist når vi vår kennel och ni får se hur våra hundar har det hemma hos oss.
Efter vi selat av hundarna och packat ur våra slädar så skjutsar vi in er till Jokkmokk och det mysiga Åsgård Guest House. Här får ni ta er en varm skön dusch innan vår avslutningsmiddag i Caisas restaurang.
12

Dag 12 - Bye bye Jokkmokk

Er sista dag i Jokkmokk. Frukost hos Caisa sedan avfärd från Jokkmokk.

Alternativ färdrutt:

Dag 6-8
Det är möjligt att vi kan välja en annan färdväg och fortsätta högre upp i Tarradalen och spendera en natt i Såmmarlappa- eller Tarrakaisestugan. För att detta ska va möjligt behöver vi få bra väder. Väljer vi denna rutt så kommer vi antagligen inte att nå Västerfjäll (som planen var här ovan). När man färdas i och med naturen på längre expeditioner som denna så händer det alltid saker, och man måste nästan alltid justera planen längs vägen.


För vem?

Du behöver en viss konditionsnivå och fysisk kapacitet för att kunna köra ett hundspann och delta på denna tur.
LÄS DETTA INNAN DU BOKAR: »Vad som krävs för att följa med på denna tur

Minimiålder är 18 år

Du behöver ingen tidigare hundspannserfarenhet men du måste tycka om djur och känna empati för dem.


Turförhållanden:

I stugorna sover vi blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men när vi tältar gräver vi hål i snön.


Plats:

Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 17:30 på ankomstdagen.
NOTERA! Turen startar i Saltoluokta men avslutas i Jokkmokk.

» Hur du reser hit

Datum:
11 – 22 Mars 2024

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.