12 Dagar
Length
1-12 April 2025
Season
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Stuga, Tält
Accommodation

En hundspannsexpedition i Sveriges mest högalpina område kring Kebnekaise som är vårt högsta fjäll och genom det stora låglandet i Sjaunja Naturreservat.

Vi färdas med hundspann igenom ett majestätiskt landskap och kombinerar vintertältning med nätter i fjällstugor. Mestadels kommer vi följa markerade vinterleder men det kan också bli att vi lämnar leden och kör in och utforskar mer okända områden. Som på alla slags expeditioner måste vi justera våra planer längs vägen, anpassa oss till väder och vind och försöka ta det bra alternativen när de dyker upp.

Hundarnas välmående kommer att stå i fokus under hela expeditionen och alla deltagare måste jobba som ett team och ta del av alla dagliga sysslor som att sätta upp tält, hämta vatten, laga mat och ta hand om och mata hundarna.

Om vädret och solens aktivitet tillåter så kommer vi att ha goda chanser för att få se Norrsken och förhoppningsvis kommer vi också att få se några av de vilda djuren i området.


PLATS

Denna hundspannsexpedition startar och slutar på Saltoluokta Fjällstation

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 12
Logi, 2 nätter på Saltoluokta Fjällstation (bädd i grupprum) och 9 nätter i fjällstugor och tält


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta 550 kr/natt
● Privat dubbelrum på Saltoluokta 450 kr/natt


BOKA NU!

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

1

Dag 1 - Välkommen till Saltoluokta Fjällstation

Kungsleden ligger det vackra och anrika Saltoluokta Fjällstation som är byggd 1918. Vi möts till middagen på kvällen i restaurangen i huvudbyggnaden. Restaurangen och hela byggnaden innehåller fortfarande en hel del väldigt vacker originalinredning från när den byggdes. Efter middagen får du de kläder och stövlar som du får låna under turen.
2

Dag 2 - Heading North

Efter frukost i restaurangen packar vi hundslädarna och ni får instruktioner i hur man kör samt hur man tar hand om hundarna. Efter det selar vi alla hundar och sen bär det iväg.
Första delen följer vi längs med sjön Langas strand för att sedan komma in i Stora Sjöfallets Nationalpark och efter det följer vi vinterleden mot Satisjaure och Teusajaure. Under dagen kommer vi att göra stopp för lunch någonstans längs vägen och första natten kommer vi spendera i tält.
Som alla dagar kommer alla att hjälpa till med allt från att sätta upp tält till att ta hand om och mata hundar etc.
3

Dag 3 - In mot de Högalpina Fjällen

Första delen av dagen innehåller en del trixiga och tekniska passager där vi kanske måste leda hundspannen genom några korta men väldigt branta backar. Vi kommer sedan passera Teusajaure stugan och efter det kommer vi att få ta oss an en av de mest krävande uppförsbackarna i hela fjällkedjan, så gör dig beredd på en riktig hård workout. Efter att vi nått toppen glider vi ner mot Kaitumjaure stugan där vi ska övernatta. Lunch längs spåret precis som alla andra dagar.
4-8

Dag 4-8 - Vi utforskar och lever med Naturen

Under de kommande dagarna kommer vi färdas i det högalpina Kebnekaise området och vi kommer att anpassa vår rutt efter väder och vind, hundarna och gruppen. Det finns en del stugor i området som vi kanske har möjlighet att övernatta i men vi har också våra tält så det är alltid möjligt att sätta upp vår camp.
Detta området är hårt utsatt om vädret blir dåligt.
9

Dag 9 - Nikkaloukta och Söderut

Efter en natt i våra tält just söder om Nikkaluokta startar vi dagen med en brant stigning där vi måste springa och putta slädarna för att hjälpa hundarna. Efter stigningen kör vi resten av dagen över ett lågfjällsområde. Om vädret är bra kommer vi att få en fantastisk utsikt.
10

Dag 10 - Sjaunja Naturreservat

Vi lämnar området väster om Tjounajokk och fortsätter vår färd in igenom Sjaunja Naturreservat. Det är mestadels låg fjällbjörkskog med öppna myrlandskap. Natten spenderas i tält.
11

Dag 11 - Tillbaka till Saltoluokta

Efter att vi tagit ner våra tält en sista gång börjar vi köra den sista sträckan tillbaka till Saltoluokta. Mestadels genom skog och över frusna sjöar. Vanligtvis består denna sträcka av bra spår som vi kan följa.
Efter att vi kommit fram till fjällstationen selar vi av hundarna och sedan väntar en varm dusch och en god middag i restaurangen.
12

Dag 12 - Avresedag

Frukost och sedan dag att ta farväl av hundarna innan avfärd tillbaka till civilisationen.

För vem?

Du behöver ha bra kondition och god fysisk kapacitet för att kunna köra ett hundspann och delta på denna expedition
LÄS DETTA INNAN DU BOKAR: »Vad som krävs för att följa med på denna tur

Minimiålder är 18 år

Du behöver ingen tidigare hundspannserfarenhet men du måste tycka om djur och känna empati för dem.


Turförhållanden:

I stugorna sover vi blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men när vi tältar gräver vi hål i snön.


Plats:

Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 18:00 på ankomstdagen.
NOTERA! Expeditionen startar och slutar i Saltoluokta

» Hur du reser hit

Datum:
1 – 12 April 2025

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

INNAN DU BOKAR, och var noga med att du läst all information under flikarna PROGRAM och VIKTIG INFO så du vet och vad som krävs av dig som deltagare.

»Vad som krävs för att följa med på denna tur

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen och bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas.

» Bokningsvillkor

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.