Explore Sareksnationalpark 2010
Maja waiting for starting again.

Den 15 Mars var det åter dags att starta ut på en av våra extremare hundspannsturer.
8 dagar igenom Sareks nationalpark, där bekvämligheter som markerade leder och stugor saknas.
I år följde Olle, Jens och Henrik med. Det var länge oklart om vi skulle starta ut från Saltoluokta eller flytta hundarna upp till Ritsem. Efter ett sista samtal med renskötarna i Siergas sameby så visade det sig att vi kunde slinka emellan två större grupper av renar. Vi försöker alltid att ha en god kommunikation med samebyn för att undvika att vi ska störa renarna då de är i känsliga perioder.
Färden gick söderut från Saltoluokta mot Sitojaure, därifrån västerut via Rinim in mot Pierikjaure och vidare ned i övre Rapadalen.
Andra och tredje tältnatten erbjöd ett magnifikt norrsken som spelade över bergen. Vi fortsatte västerut igenom Alkavagge i relativt tungt före och inga spår. Sedan tog det stopp och vi fick kämpa hårt för att i knädjup snö slutligen nå Tarraluoppalstugorna längst uppe i Tarradalen. Sträckan ner mot Kvikkjokk gick som en dans. Längsta etappen blev 55 km. Vi bodde en natt hos stugvärden Ola i Såmmarlappa, drack kaffe i Tarrakaise hos värdinnan Marianne där vi även träffade på Roger som är stugvärd i Njunjes. Vi kom ned till Kvikkjokk och följde leden upp till Berta i Pårtestugan. Från Pårte följde vi Kungsleden till Aktse där Anita fortfarande skötte stugan. Här träffade vi Magnus och Lena från Kiruna som var med sina hundspann på semester nere i Jokkmokksfjällen.
På vår 8:e och sista dag körde vi upp över fjället mot Sitojaure och drack kaffe med stugvärden Anna-Lena i Sitostugorna innan vi slutligen i hyfsad vind körde vidare till Saltoluokta där en god middag och het bastu väntade.
Ska jag summera turen så blir det en mycket varierade dagar och som vanligt i Sarek, inga spår, tunga slädar men ett storslaget landskap! Kan verkligen rekommenderas till er som är beredda att kämpa och göra avkall på bekvämligheter som stugor…
/ Matti

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.