Jokkmokks Marknad 2021 inställd
Vintermarknad historia Jokkmokks marknad

Jokkmokks Marknad 2021 är inställd. Detta är ett historiskt beslut och har aldrig tidigare skett under Jokkmokks vintermarknads över 400 åriga tradition och vi stödjer beslutet till fullo även om det kommer att drabba oss ekonomiskt.
Riskerna med en marknadsplats där 40 000 – 80 000 skall samlas på ett ställe där det normalt bor 3 000 invånare är inte förenligt med de direktiv som Sveriges Folkhälsomyndighet ger under rådande Coronapandemi och, riskerna att Jokkmokk skulle få en stor klusterspridning under marknadsveckan är i det närmaste garanterad. Vi som lever här vet att varje år är det många som insjuknar i säsongens influensa några dagar efter Jokkmokks Marknad. Skulle lilla Jokkmokk få en stor klusterspridning av Covid-19 kommer vi som bor här få en totalt ohållbar situation.

Att inte få för stort besökstryck på vårt samhälle är egentligen något som vi, Jokkmokkguiderna, till stora delar alltid arbetar för. Påverkan från besökarens vistelse här skall vara med så liten negativ påverkan som möjligt på såväl kultur och människor som på natur och miljö.
För Jokkmokk och för vår egen del så är det ändå med öppna armar som vi tar emot besökare. Nu kan vi inte tala för precis alla i Jokkmokk men vad vi hör så är många väldigt positiva till er som väljer att resa hit. Vad vi önskar är däremot att ni kommer lite mer utspritt över året. Då kommer vi och ni tillsammans att kunna hålla samhället betydligt mer covidsäkert. Dessutom får ni uppleva Jokkmokk som det egentligen är, uppleva samhället så som det är alla andra dagar på året.

I vinter kommer vi att fortsätta med våra hundspannsturer på ett ganska oförändrat sätt, med väldigt små grupper långt ute i skogen eller på fjället. Eventuellt kommer några förändringar att ske för att vi ska möta så få andra människor som möjligt under våra turer och därmed minska risken att vi i gruppen ska få smitta utifrån.

Besöksnäringen är en viktig del av försörjningen i Jokkmokks kommun och vi behöver verkligen er som besökare!
För mer info och uppdateringar om marknaden besök Jokkmokks Marknads officiella hemsida

Stina & Matti

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.