Vi driver en liten kennel med slädhundar, Working Husky Kennel, med ca 48 renrasiga Siberian Huskies.
Hundarna föder vi upp mestadels själva och vi följer dem under hela deras liv. De är kärnan i våra hjärtan, vår verksamhet och vårt liv, och blir våra arbetskamrater och partners i vår vardag.
För att våra blodslinjer av Siberian Husky skall förbli friska köper vi ibland in hundar för avel. Till avel väljer vi endast hundar som har de arbetsegenskaper som vi prioriterar.
De skall älska detta livet, vara vänliga, kunna färdas i bra tempo och klara de påfrestningar som livet ute i vildmarken kräver.
Ibland dyker det ändå upp någon hund som inte riktigt passar i flocken eller trivs med vårt levnadssätt. Till dessa hundar försöker vi alltid hitta ett nytt mer passande hem, så att de kan leva ett lyckligt liv.
De hundar som följer med oss ut på alla turer älskar att dra och arbeta. Att jobba framför släden är det bästa de vet och det går inte att undgå att se deras glädje när selar och hundslädar plockas fram.
Slädhundarnas mentalitet
Hundarna är kärnan i våra hjärtan, vår verksamhet och i våra liv.
För oss är det viktigt att vi har en social flock som kan umgås utan spänningar sinsemellan. De ska också vara sociala med gäster och lugna och lätta att arbeta med ute under våra färder. En stor del av detta formas under valparnas väg mot vuxna slädhundar. Tillsammans med de vuxna hundarna i flocken arbetar vi med de unga hundarna så att de skall bli en del av oss.
Flockens rangordning
I vår hundgård tillåter vi aldrig slagsmål.
Hierarkin är en så kallad flat hierarki. Vi, Stina och Matti är flockledare och står ett snäpp över alla hundarna som i princip befinner sig på ett och samma plan. De tillåts aldrig att göra upp eller slåss. Detta system har vi arbetat efter i över 20 år. Det resulterar i att vi får en lugn och harmonisk hundflock som aldrig behöver vara rädda för att bli påhoppade. De vet att vi som flockledare tar hand om gruppens konflikter.
Vad äter hundarna?
Sedan väldigt många har vi matat våra hundar med torrfoder från Royal Canin som heter Royal Canin Sporting Life Energy 4800. Under högsäsong får de dessutom Royal Canin PRO Marathon 5000 som tillägg för att få en liten extra boost under fjällsäsongen. Båda är hög energifoder vilket innebär att det är speciellt framtaget för hårt arbetande hundar med bästa tänkbara smältbarhet och sammansättning. Detta kompletteras med ett fruset färskfoder, även det av bästa tänkbara kvalitet. Bra foder och utfodringsrutiner ger hundarna bättre återhämtning efter arbete och träning, ger färre skador och de får stabila magar med bra avföring.
För att få ut ett bra arbetsresultat av slädhundar måste man ”tanka” dem med ett riktigt bra foder.
Träning
Vi börjar träna våra slädhundar i början av augusti.
Eftersom det inte finns någon snö då selar vi in hundspannet framför våra ATV/fyrhjulingar som de får dra. Vid träning lägger vi stor vikt på att hundarna skall vara lugna och tysta vid fikapauser och då hundspannen står stilla.
De första träningsturerna börjar på 4 km och ökar successivt. Under december månad har hundarna mellan 2000-3000 km i benen.
När man tränar och kör draghundar måste man alltid tänka på att vila är minst lika viktigt som springet och draget. Därför för vi noggrann träningsdagbok där vi kan se dag för dag hur lång varje hund har sprungit och när det är dags för vila osv.
Tävling
När det finns tid och möjlighet försöker vi delta på olika slädhundstävlingar.
Våra spann har både tagit guldmedaljer, blivit bästa svenska spann på utländsk tävling men också fått bryta halvvägs en gång och blivit ifrånkörda så det ryker om det. Sådant hör till tävling med djur, det sker på deras villkor och hunden som individ skall alltid vara i fokus.
Expeditionshuskies
Den främsta uppgiften för våra huskys är att dra hundslädar på våra hundspannsturer.
De skall klara den miljö som vi lever i med temperaturer på ned mot -50°C. De skall också gilla att arbeta hela säsongen sida vid sida med oss, vilket de gör.
Vecka ut och vecka in bor de med oss och er gäster ute på fjället, i skogarna runt Jokkmokk och på alla möjliga ställen utefter vår färdväg.
Det finns så mycket att skriva om våra hundar, dels om Siberian Husky som ras men även om hur de är som individer.
Vill du läsa mer om våra hundar och vår kennel kan du följa Working Husky Kennel på Facebook .