8 Dagar
Length
3-10 April 2022
Season
Krävande, Måttligt
Difficulty
max. 4 deltagare
Group Size
Fjällstation, Stuga, Tält
Accommodation

Följ med på ett spännande hundspannsäventyr upp till Kebnekaise!
Färdas genom Sjaunja Naturreservat som är en del av Laponia världsarv. Njut av tystnaden och stillheten av de mäktiga fjällen blandat med adrenalinkicken att färdas bak en hundsläde.

De vita vidderna sträcker ut sig i väster nära gränsen till Norge. I öster de massiva fjällen och Kebnekaise som reser sig mot den djupblå himlen.
Vi färdas med hundspann och njuter av att leva i naturen tillsammans med våra huskies. Det enda som styr vår tillvaro är vädrets makter och när vi behöver äta och sova. Nätterna spenderas både i komfortabla fjällstugor och i fjälltält.
Följ med på ett äventyr och njut av tystheten och stillheten av de lappländska fjällen blandat med adrenalinkicken att färdas bak en hundsläde.


PLATS

Turen startar och avslutas i Saltoluokta

» Hur du reser hit

INKLUDERAT I PRISET

Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8
Logi, 2 nätter på Saltoluokta Fjällstation, 3 nätter i fjällstugor, 2 nätter i tält


EJ INKLUDERAT I PRISET

Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker
Notera: Turen startar och avslutas i Saltoluokta


TILLVAL

● Enkelrum på Saltoluokta första och sista natten 1140 kr
● Privat dubbelrum på Saltoluokta första och sista natten 1100 kr


1

Dag 1 - Ankomst till Saltoluokta Fjällstation

I Kebnats stannar bussen/transfer. Detta är så långt man kan komma med bil. Härifrån blir vi skjutsade i skoterkälkar över Luleälvens is.
Incheckning på fjällstationen. Här finns möjligheten att njuta av en varm bastu eller varför inte ta en kort snöskotur längs någon av lederna. Vi hälsar på hundarna och avnjuter en god middag i den mysiga restaurangen.
2

Dag 2 - Första dagen bak på hundsläden

Morgonen startar med en läcker frukost med nybakat bröd framför eldstaden i restaurangen.
Efter frukost packar vi allt vi behöver för veckan i våra slädar och ni får instruktioner i hur man kör och tar hand om ett hundspann. Tillsammans selar vi hundarna och kopplar in dem framför slädarna och snart är spannen färdiga för avfärd. Vi korsar Stora Luleälven med hundspannen och körvidare västerut mot Stora Sjöfallet och Teusajaurestugorna.
Vi tar hand om och matar våra trogna slädhundar. Därefter lagar vi middag till oss själva och njuter av tystnaden och stillheten som bara infinner sig i fjällen nära stjärnorna.
3

Dag 3 - Sälkastugorna

Från Teusajaure följer vi Kungsleden norrut mot Kaitumdalen. Vi möts först av en rejäl uppförsbacke när vi skall klättra ut ur dalgången och upp över ett fjällpass innan vi kan glida ner mot Kaitumdalen. Färden fortsätter norrut längs Kungsleden mot Sälkastugorna där vi tillbringar natten.
Här finns möjlighet att bada bastu.
4

Dag 4 - Kebnekaise fjällstation

Dagens etapp går sydöst igenom Singivagge. En trång och mäktig dalgång som vid bra väder bjuder på storslagenhet. Vid dåligt väder kan denna dalgång bjuda på en hel del vind.
Vårt mål för dagen är Kebnekaise fjällstation där vi tillbringar natten. Vi lagar själva middag men har tillgång till både duschar och bastu. Lite civilisation långt uppe på fjället.
5

Dag 5 - Vidderna söder om Nikkaluokta

Efter frukosten styr vi hundspannen vidare österut mot Nikkaluokta. Bakom oss lämnar vi Sveriges högsta fjäll, Kebnekaise.
Målet för dagen är att passera Nikkaluokta och denna natt tillbringas i tält någonstans på platån söder om Nikkaluokta. Vi bor två och två i tälten som är mycket stormsäkra och komfortabla. Åter igen hjälps vi alla åt med de dagliga sysslorna.
6

Dag 6 - Sjaunja Naturreservat och Kaitumälven

Under dagen färdas vi söderut. Landskapet är öppet och flackt i öster. I väster tornar de högre bergen upp sig och vid bra väder är naturscenariot häpnadsväckande.
Mot slutet av dagen styr vi spannen ner mot Kaitumälven. Någonstans där vi hittar skyddad terräng kommer vi att tillbringa ännu en natt i våra tält.
7

Dag 7 - Skogar, frusna sjöar och älvar

Vi startar med våra hundspann vid Kaitumälven och färdas söderut genom det böljande landskapet i Sjaunja naturreservat. Vi kommer att se myrar, småsjöar, björkskog och senare på dagen även lite tall och gran.
Till slut kommer vi ner till Stora Luleälven som vi följer västerut hela vägen till Saltoluokta Fjällstation där vårt äventyr började.
I Saltoluokta får vi njuta alla bekvämligheter som duschar, bastu och trerätters middag.
8

Dag 8 - Avresedag

Vi äter frukost tillsammans och tar farväl av våra fyrfotade vänner innan vi lämnar Saltoluokta.

ALTERNATIV FÄRDPLAN

Denna tur går i ett väderutsatt område. Ibland är det direkt olämpligt att färdas där och då kan vi komma att ändra färdrutten. Oftast sker detta tillsammans med gruppen men guiden har alltid det sista ordet.
Vissa år är Teusavagge (dag 2 och 3) känsligt för renskötseln och då färdas vi in i området västerifrån eller lite längre österifrån.

Turförhållanden:

Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältplatserna gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna medkänsla för dem.


Hur fysiskt krävande kommer det att vara?

Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och är i någorlunda god fysisk form. I uppförsbackar och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och ibland också springa och putta släden i branta uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen).
Du måste också ha i åtanke att du kommer att vara fysiskt aktiv utomhus i kyla under många timmar per dag. Våra turer är inte tillrättalagda turistiska äventyr utan riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten och att sätta upp tält (på de turer som inkluderar tältning) etc.

Om du är osäker på om du är kapabel att delta, tveka inte att kontakta oss på email och berätta om dig själv och vad som bekymrar dig. Kvinnor tenderar att underskatta sig själva och medans män ibland överskattar sin fysiska förmåga. På våra turer har vi haft deltagare från hela världen, av alla kön i åldrar upp till 70 år.


För vem?

Minimiålder är 18 år.


Plats:

Turen startar och slutar i Saltoluokta
Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 18:00 på ankomstdagen.

» Hur du reser hit

Datum:
3 – 10 April 2022

Gruppstorlek: Max 4 deltagare

Innan du bokar, var noga med att du läst igen all information som finns om just denna tur såsom turförhållanden och vad som krävs av dig som deltagare.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

»Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen för att se till att det minsta antalet av 2 deltagare nås för att genomföra turen. Vi kommer att bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order. Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas, och kreditkortsuppgifterna hålls endast för säkerhetsändamål.

» Syns inte bokningsformuläret? Klicka här!
Hundspann korsar över kalfjället på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Flygbild över tältcamp och hundspann på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Flygbild av hundspann i fjällen på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Vintertältning i Hilleberg tält på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Hundspann i april på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Ripa i fjällbjörkskog på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Kvällsfika i Singistugan på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Hundspann vid stugan i Teusajaure på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Hundspann i snöstorm på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Storm och dålig sikt i fjällen på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Siberian husky, slädhund, ledarhund på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise
Umiak en av våra husky på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise.
Norrsken över tält på kalfjäll på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise
Teusadalen i solnedgång på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise
Betande renar på kalfjäll på turen: Med hundspann genom Sjaunja och Kebnekaise

Tour Reviews

11 juli, 2019

HUNDSPANNSÄVENTYR! (recension fr TripAdvisor)
Jag var med på 8-dagarsturen “Hundspannsäventyr genom Sjaunja och Kebnekaise”. Jag måste säga att detta var en av de bästa veckorna i mitt liv! Guiden är fantastisk och vi fick se 84 älgar och norrsken. Jokkmokkguiderna är ett litet företag och man känner att de har en passion både för sina hundar och naturen. /Mikael, Sverige

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.