Vandring Kungsleden Abisko till Nikkaluokta
A double rainbow, one of natures phenomenon.

Kungsleden en sommar- och vinterled på ca 430 km sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. En av Sveriges mest kända leder och är i år utsedd som en av de bästa upplevelserna i Sverige på Trip Global Award.
På 1920-talet började sträckan anläggas av Svenska Turistföreningen STF och den skulle bli ”kungen av leder” och skulle gå genom de vackraste platserna i vår fjällvärld, där av namnet Kungsleden.
En populär sträcka och kanske den mest vandrade är den mellan Abisko och Nikkaluokta.
Jag har kört denna sträcka med hundspann många gånger då jag transporterat bagage åt skidåkare men jag har aldrig upplevt den sommartid.
I juni blev vi kontaktade av STF som saknade en guide på en av sina turer och jag tog tillfället som bjöds.
Vi var en liten grupp på bara 6 personer inklusive mig men det gjorde bara turen mer personlig och mysig. Vi var ett härligt gäng som fick fin kontakt. Alla nätter spenderades i STF´s stugor. Fantastiskt roligt att få se allt i sommarskrud. Alla blommor och de blänkande vattnen som på vintern är tjocka istäcken. Naturen bjöd oss finfint väder, endast en dag vandrades i regn men härligt ändå.
Tack till Christina, Florence, Martin, Mattias och Tonje!

Kungsleden är varmt att rekommendera och har du lust att köra delar av den med hundspann har vi flera hundspannsturer som går längs olika sträckor av den. Se bland annat Norra Kungsleden med hundspann och Hundspannsäventyr genom Sjaunja och Kebnekaise som körs i just området kring den nordligaste delen och ett av Sveriges mest högalpina områden.

/Stina

 

 

About Author

client-photo-1
Jokkmokkguiderna
We are a small company based at the Arctic Circle which delivers outstanding wilderness travel experiences during summer and winter.